Priopćenje SDP-a Beli Manastir

Priopćenje GO SDP-a Beli Manastir: U proteklo vrijeme nažalost čistoća javnih površina u Belom Manastiru je na niskim granama, pogotovo u samom centru na kojem je najveća frekvencija ljudi, a to je i mjesto gdje dolaze i svi oni koji posjećuju Beli Manastir.

Gradonačelnik Rob je prije četiri godine obećao od Belog Manastira napraviti mali uređeni srednjoeuropski grad, danas po čistoći javnih površina on izgleda zapušteno, neuredno i zanemareno.


To ne bi bilo sporno da se manje novaca izdvaja za tu namjenu, već suprotno, izdvaja se značajno više (održavanje čistoće javnih površina 2017. – 110.000 kuna, 2020 – 650.000 kuna, održavanje javnih zelenih površina 2017. – 1.030.000 kuna, 2020. – 1.616.000 kuna, na početku mandata gradonačelnika Roba povećana je komunalna naknada). Gdje su ti novci utrošeni, na čišćenje grada definitivno nisu, jer grad izgleda lošije nego prije (a nije da Baranjska čistoća nema dovoljno ljudi, povećan broj djelatnika za cca 30ak, pitanje zašto?).

Pješačka staza od kolodvora do trga prepuna je lišća, papira i najlonskih vrećica, parkirališta puna lišća koje se već počelo pretvarati u kompost, začepljeni slivnici, polomljene grane vise s drveća i predstavljaju opasnost za građane i njihovu imovinu, odlomljene grane leže na travi tjednima. I to sve u samom centru grada, vodi li tko brigu o tome, gradonačelnik očigledno ne.

S druge strane u Ulici Republike ruše se mlada stabla ne deblja od širine ruke kojima se tek formirala krošnja, ona se ruše i sade nova. Zašto, zbog čega i koga?

A i “uspjesi” grada u gospodarenju otpadom mogu se vidjeti u samom centru, oko kontejnera nastaju prave male divlje deponije gdje svi odlažu sve i svašta. Nema li na to utjecaj cijene najma i odvoza kontejnera od 5m3, sigurno da ima.

Za kraj tražimo od gradonačelnika da se objavi kretanje cjenika odvoza kontejnera od 5m3 od kolovoza 2017. godine do danas, pošto isti Baranjska čistoća još uvijek nije objavila.

Predsjednik GO SDP Beli Manastir
Marko Bogatić