Radni sastanak župana Anušića sa županom Androvićem

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić primio je izaslanstvo Virovitičko-podravske županije predvođeno županom Igorom Androvićem. Brojne su teme koje vežu ove dvije županije, osobito imajući u vidu Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, a fokus današnjeg sastanka bio je na projektima vezanim uz sustav obrazovanja te projekti u poljoprivredi i gospodarstvu.

Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska županija poljoprivredni su krajevi i obje su županije usmjerene na razvoj upravo te djelatnosti, oslanjajući se na sustave navodnjavanja kao budućnost poljoprivrede.

Virovitičko-podravska županija ima tri sustava navodnjavanja, od kojih je posljednji pušten u rad prije godinu dana, a naš je cilj za sedam do osam godina imati deset tisuća hektara zemljišta pod sustavima navodnjavanja – rekao je župan Igor Andrović.

Osječko-baranjska županija će do kraja godine imati dovršena četiri sustava za navodnjavanje. Za tri sustava navodnjavanja Županija je investitor, i to Mala šuma-Veliki vrt, Poljoprivredni institut Osijek te Budimci-Krndija, dok je za Sustav navodnjavanja Puškašsufinancijer Hrvatskim vodama.

Budućnost poljoprivrede leži u sustavima navodnjavanja. Prilikom posjeta Izraelu susreli smo se s predstavnicima najjačih tvrtki u tom polju i uvjerili se u važnost ustrajanja na toj viziji razvoja poljoprivrede. Održiva poljoprivreda i samodostatnost posebno su važne u svjetlu najavljenih snažnih poremećaja opskrbnih lanaca uslijed rata u Ukrajinirekao je župan Anušić, naglasivši i da je Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, koji će početi s radom ove godine, jedna od ključnih karika novog smjera poljoprivrede.

Župan Igor Andrović najavio je da će Virovitičko-podravska županija projektirati sušionicu povrća, koju će potom povezati sa sustavima navodnjavanja gdje bi se proizvodilo korjenasto povrće.

Razgovarali smo i s predstavnicima određenih tvrtki koje su zainteresirane upravo za tu vrstu proizvoda i samim time imamo spremno i tržište gdje bismo ga plasirali – rekao je Andrović.

Poticanje izvrsnosti u obrazovanju cilj je obiju županija, a posebice unaprjeđenje sustava obrazovanja koji bi pratio ubrzani razvoj društva.

Osječko-baranjska županija ulaže u izvrsnost na više razina, kroz Centar izvrsnosti, dva Centra kompetentnosti te Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske kojim se povezujemo upravo s Virovitičko-podravskom županijom – rekao je župan Anušić, dodavši da je riječ o projektnom prijedlogu koji je Županija kao nositelj prijavila na Poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, pri čemu je Projektni partner Virovitičko-podravska županija.

Projektom se žele ojačati kapaciteti institucija osnovno-školskog obrazovanja u dvjema županijama i gravitirajućim područjima, s naglaskom na STEM području – dodao je župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

Suradnja u razvojnim projektima ključ je snažnijeg impulsa gospodarskom pa i društvenom razvoju, što ovakve koordinacije čini vrlo važnima, zaključeno je na sastanku.