Porast broja noćenja od 36% u Baranji

Turistička sezona 2021. nije samo uspješna na našoj obali. I na kontinentu turističke zajednice bilježe bolje rezultate od onih ostvarenih prošle godine koju su obilježile brojna ograničenja i mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa.

U Osječko-baranjskoj županiji, a prema podacima eVisitora, tako se u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježio porast broja noćenja od 36%. Ako gledamo isto razdoblje pretpandemijske 2019., ovogodišnji rezultati su na 70%.

Razlog je to za oprezni optimizam turističkih djelatnika Osječko-baranjske županije. Tome dodajmo kako se na području Baranje bilježi porast broja gostiju iz Poljske koji u transferu prema Jadranu borave dva do tri dana na destinaciji te najviše uživaju u eno-gastronomiji. Većina gostiju dolazi iz Varšave i Krakowa.

“Dobra vijest je da ponovno kreću kruzeri na području hrvatskog Podunavlja, što je dodatan pokazatelj prilagodbe sektora na ograničavajuće uvjete poslovanja i ujedno razlog za optimizam”, istaknula je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Optimizmu, uz dobre najave, pridonose i ovogodišnje potpore u turizmu radi ublažavanja posljedica usred epidemije bolesti COVID-19. Naime, Osječko-baranjska županije je, baš kao i prošle godine, dodijelila bespovratne potpore namijenjene obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtima i trgovačkim društvima koji su registrirani za djelatnosti pružanja smještaja na području Županije.

“Još uvijek nam je otvoren Javni poziv za dodjelu potpora za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama i to do utroška sredstava planiranih u Proračunu ili najkasnije do 31. listopada 2021. godine”, rekla je Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport.

Potpora se dodjeljuje za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama koje su od značaja za razvoj ruralnog turizma i predstavljanje turističkih potencijala Županije, kojima se promiče i predstavlja Županija kao aktivni sudionik u razvoju ruralnog turizma.

Pravo prijave za korištenje potpore imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti i trgovačka društva registrirani za pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga u ruralnom turizmu, udruge registrirane za djelatnosti povezane uz selektivne oblike ruralnog turizma i druge fizičke i pravne osobe koje imaju prebivalište odnosno sjedište na području Županije.

izvor: OBŽ

FOTO: Mihaela Vojtek