Suradnja: FERIT, FER i Orqa

Sporazum o suradnji na projektu dizajna specijaliziranog chipa za bespilotne sustave potpisali su direktor osječke tvrtke Orqa d.o.o. Srđan Kovačević, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek Tomislav Matić i dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Zagreb Gordan Gledec. Svečano potpisivanje održano je u prostoru Kulturnog centra Osijek, a tomu su nazočili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin i drugi uzvanici.

Cilj sporazuma je da u sklopu IPCEI (Important Projects of Common European Interest), ključnog strateškog instrumenta za provođenje EU industrijske strategije, potpisnici Sporazuma zajednički rade na istraživanju i razvoju tehnologija od strateške važnosti za digitalnu i otporniju Europske unije.

Grad Osijek je predvodnik različitih inovacija s područja IT industrije, a u suradnji sa Sveučilištem uvjeren sam da će potencijal ove gospodarske grane samo rasti. Današnji ugovor između osječke tvrtke Orqa i FERIT-a te zagrebačkog FER-a omogućava znanstvenu potporu u novim projektima i razvoju novih proizvoda koji će unaprijediti i osnažiti naš IT sektor. Upravo je suradnja sveučilišta i akademske zajednice s tvrtkama i industrijom temelj kvalitetnog razvoja svake zajednice, a Osječko-baranjska županija uvijek će pružati potporu svima koji djeluju za boljitak našeg kraja – kazao je župan Ivan Anušić.

Direktor tvrtke Orqa Srđan Kovačević istaknuo je kako je njihov cilj ovim projektom pokušati izgraditi ekosustav pravog dizajna čipova zbog kojih bi Slavonija u budućnosti postala „Silicijska dolina“.

Na nama je da projektima damo komercijalni impuls, međutim ne možemo ih realizirati bez podrške akademskih institucija koje su izvor znanja, ali i kadra. Cilj nam je ne samo proizvesti zamišljeni proizvod, već i kreirati zamašnjak za stvaranje novih tvrtki i inicijativa koje će u budućnosti nastaviti našim putem. Velika je prilika za jugoistočnu Europu da u novom strateškom poretku nađe svoje mjesto u digitalnom dizajnu i dizajnu čipova, što smo prepoznali kao područja koja nedostaju na europskom tržištu. Hrvatska je u tom smislu idealno geografski smještena za pružanje spomenutih usluga, a za pet ili deset godina nam se pruža prilika da ovdje počnemo graditi velike stvari koje bi bilo nemoguće ostvariti bez podrške europskih strateških programa – rekao je Srđan Kovačević i dodao kako im je cilj stvoriti čip za besposadne sustave.

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Matić, dekan FERIT-a, istaknuo je kako je ovaj sporazum nastavak uspješne suradnje njihovog fakulteta i zagrebačkog FER-a. – Posebno mi je drago što se u tu suradnju uključila i jedna osječka tvrtka i da osječka gospodarska scena ide u tom smjeru uz već razvijeni IT sektor koji je dosegao međunarodne razmjere. Ovo je korak u smjeru razvoja elektroničke industrije i hardvera u Osijeku. Nadam se da ćemo mi uspjeti dati svoj doprinos, a na temelju te suradnje i usvojenih znanja obogatit ćemo i svoje studijske programe i obrazovati studente koji će odgovoriti svim izazovima na tržištu rada – zaključio je Matić.

Inače, svojim dosadašnjim djelovanjem tvrtka Orqa pozicionirala se kao svjetski lider u području razvoja video-naočala za pilote dronova i vodeća regionalna tvrtka u industriji bespilotnih letjelica (dronova), a danas potpisani sporazum s dva renomirana fakulteta jedinstven je na području Republike Hrvatske te će se njegovim provođenjem dodatno osnažiti položaj i vidljivost Osijeka i Osječko-baranjske županije u IT svijetu.