Dvorac Eugena Savojskog – mjesto koje će pričati priče o velikom vojskovođi

Završna konferencija projekta izrade projektno-tehničke dokumentacije Dvorca Eugena Savojskog u Bilju održana je u Kulturnom centru u Bilju. Ukupna vrijednost izrade projektno-tehničke i studijske dokumentacije za obnovu Dvorca Eugena Savojskog iznosi  2.216.000,00 kuna, a od navedenog iznosa 1.883.599,98 kuna, odnosno 85% su sredstva Europske unije. Preostali iznos od 334.000,00 kuna, odnosno preostalih 15% osigurali su Općina Bilje i Osječko-baranjska županija.

Interpretacijsku studiju prostora Dvorca izradile su Jasna Horvat i Josipa Mijoč te su okupljenima predstavile njezina najvažnija rješenja. Cilj interpretacijske studije opisati je namjenu prostora u Dvorcu sukladnu potrebama suvremenih posjetitelja s jasno naznačenim smjernicama za brendiranja Dvorca.

Studija je imala za cilj pokazati više planove interpretacije, širi – u prvom planu je dvorac koji je Eugen Savojski izgradio vlastitim novcem kao jednog od pet u svijetu. Prema našim izvorima Eugen Savojski u biljskom je dvorcu donio stratešku, važnu odluku kojom je povezao jugoistočnu Europu sustavom 12 gradova utvrda povezanih rijekama. Biljski dvorac bilo je njegovo privatno sjedište – rekla je profesorica Horvat i dodala da je intimniji plan, dodala je Horvat, povezan je s njegovim životopisom, navikama i najbližim suradnicima. Dvorac će biti opremljen multimedijalnim sadržanima prema potrebama modernog turista.

Studijom je dvorcu dodijeljen naziv Ars Eugenium, a predstavljao bi i gospodarsku poveznicu lokalne zajednice, obrta i obiteljskih gospodarstva u Baranji i Osječko-baranjskoj županiji.

Ideja o obnovi dvorca seže više od deset godina unazad, a 2017. godine na inicijativu župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića i općinskog načelnika Željka Cickaja, riješeni su imovinsko-pravni odnosi te dvorcem sada upravlja Općina Bilje i Osječko-baranjska županija.

Na početku prvog mandata rekli smo da će nam prioritet biti obnova baštine što je i ovaj dvorac. U ovom trenutku se obnavlja dvorac u Našicama, a dvorac u Tikvešu je završen. Obnova ovog dvorca je prvenstveno turistički i povijesno bitno za Slavoniju, a svjesni smo koliko neispričanih priča krije Dvorac Eugena Savojskog i koji potencijal predstavlja za razvoj prvenstveno turističke ponude istoka Hrvatske – rekao je na završnoj konferenciji župan Ivan Anušić.

Obnova dvorca stajat će oko 100 milijuna kuna, a sredstva će Općina i Županija tražiti u programima fondova Europske unije,

Ovo je najvrjedniji projekt na prostoru Općine Bilje pojedinačne vrijednosti veće od 100 milijuna kuna. Dvorac će u dijelu biti muzejski i bit će perjanica turizma u Osječko-baranjskoj županiji, razgovaramo s Beljem i Muzejom Slavonije oko eksponata jer to je neodvojivo. Pokušavamo mu vratiti dušu kroz sadržaj i priču koja nas može vratiti u prošlost – rekao je načelnik Općine Bilje Željko Cickaj.