Predstavljena knjiga „Mađari u Hrvatskoj u 21. stoljeću“

Nakon predstavljanja u Budimpešti, a u sklopu dvodnevne konferencije ‘Multimedija u nastavi’, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku publika se mogla upoznati s novim sveskom serijala Szemhatár, u kojemu je riječ o Mađarima u Hrvatskoj. Nakon svečanog prigodnog programa, Ádám Walkó, lektor Katedre za mađarski jezik, razgovarao je s dr. Jánosom Pusztayem, urednikom serijala, s dr. Anom Lehocki-Samardžić urednicom knjige i Gabrielom Dobsai, jednom od urednika knjige.

Cilj serijala je pokazati život Mađara izvan granica, odnosno u dijaspori, ali ne onako kako bi to napisali Mađari u matičnoj zemlji, kako žive, kakva je njihova situacija. Ja, kao urednik serijala, sam Mađar iz matične zemlje, ali je moj zadatak samo toliko da odaberem o kojoj regiji će biti riječi u slijedećoj knjizi, tamo pronađem stručnjaka koji će okupiti tim i, ovisno o dogovorenim temama, on će odabrati stručnjake koji također, tamo žive, a znaju pisati o gospodarstvu, jezičnoj situaciji, školstvu, kulturi, povijesti – rekao je urednik serijala.

U knjizi, namijenjenoj svakome, mogu se čitati eseji i studije koje su napisali stručnjaci upoznati s regijom. Na njoj ih je radilo šesnaest i sastavili su knjigu koja prikazuje Mađarsku zajednicu u Hrvatskoj u svakom segmentu života.

Izvor: Kepes Ujsag