Jankovics: 2022. godina bila je uspješna za Baranju i mađarsku zajednicu!

2022. godinu pamtit ćemo po zatvaranjima zbog Covida 19, ratu u Ukrajini koji je rezultirao općim povećanjem cijena, ponajviše energenata, te stalnoj izloženost potresima što je za državni proračun vrlo zahtjevno s obzirom kako su značajna sredstva predviđena za obnovu potresom pogođenih područja, rezime je godine na izmaku prema mišljenju saborskog zastupnika Roberta Jankovicsa

Saborski zastupnik Robert Jankovics

Rat, zemljotresi i Covid uzrokovali su to da naši prioriteti možda više nisu i državni prioriteti, međutim mi smo ih političkom umiješnošću uspjeli održati prioritetima. Sve one stvari bitne za mađarsku zajednicu i Baranju ostale su netaknute – od dovršetka izgradnja autoceste do stabilnosti rada Fortenove. Nažalost nismo uspjeli ostvariti napredak po pitanju rješenja graničnog područja sa Srbijom, odnosno Kendžije koje ne ovisi samo o Hrvatskoj nego i o Srbiji.” ističe Jankovics.

Što se mađarske zajednice tiče, Jankovics kaže kako su svi obećani projekti ili dovršeni ili su u završnoj fazi…

Saborski zastupnik Robert Jankovics

Jankovics je podsjetio na izgradnju tri vrtića, od koji je jedan u Belom Manastiru, razvoj kulturne infrastrukture u koju se nije desetljećima ulagalo, etno kuću i crkvu Svete Ane u Podolju te reformatsku crkvu u Kotlini.

Isto tako bili smo vrlo uspješni u odnosima dviju zemalja, Mađarske i Hrvatske. U ovoj smo godini napravili neke stvari u interesu obje zemlje koje prije nismo uspjeli i to nas čini sretnima.” kaže Jankovics i 2022. godinu ocjenjuje uspješnom.