IT sektor vodeći u Županiji!

Uz godišnje povećanje od 30 posto IT sektor je već nekoliko godina najbrže rastuća djelatnost na području Osječko-baranjske županije. Trenutno djeluje 105 tvrtki i obrta sa oko 1.000 zaposlenika, od kojih je dvije trećine visoko obrazovano, a prošle godine ostvareni prihodi iznose oko 500 milijuna kuna, od čega je oko 70 posto ostvareno na inozemnom tržištu.

Veliku ulogu u toj ekspanziji ima i Udruga Osijek Software City čiji trenutni saziv Upravnog odbora čine predstavnici tvrtki Adcon, Inchoo, Mono, Ofir i Plava Tvornica. Predsjednik Udruge je Ivan Varga (Adcon), dok je Bela Ikotić (Poduzetnički inkubator BIOS) glavni tajnik Udruge, s kojima je župan dr. sc. Vladimir Šišljagić danas, 23. siječnja 2017. godine, održao radni sastanak o mogućnostima i modelima daljnje suradnje. Na sastanku su bili i Ivana Katavić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj te Dražen Tomić, direktor Zavoda za informatiku Osijek.

IT sektor je svakako jedna od najuzornijih poduzetničkih priča u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Uostalom, sasvim su realna očekivanja da u naredne 3-4 godine udvostruče sadašnje poslovanje, odnosno zapošljavaju oko 2.000 osoba, a ostvaruju još veće prihode. Postoje i problemi, a jedan od stalnih je nedostatak stručne radne snage u ovoj specifičnoj djelatnosti. Od pokretanja projekta Osijek Software City 2013. godine Osječko-baranjska županija prati i financijski pomaže njihov rad, počevši od 2013. godine kada je odobrila 50.000 kuna za organiziranje Software Startup Akademije, zatim projekt osposobljavanja 12 nezaposlenih osoba za programiranje na sustavu za Internet trgovine – Magento sa 60.000 kuna, osposobljavanje 40 dugotrajno nezaposlenih osoba za poslove dizajnera/ice i programera/ke aplikacija za mobilne uređaje sa 174.000 kuna te osposobljavanje 12 polaznika u zanimanju projektant računalnih mreža sa 89.910,00 kuna.

Sada je vrijeme za nove projekte i modele suradnje, pri čemu se posebno misli na pet javnih poziva za dodjelu županijskih potpora (za informiranje i obrazovanje, savjetovanje poduzetnika, razvoj i primjenu inovacija i novih proizvoda, za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja te promotivne aktivnosti) koje će Županija objaviti 1. veljače, a na raspolaganju će biti više od 1,5 milijun kuna, kao i dvije kreditne linije s povoljnim kamatama. Županija je spremna financirati projekte, a od članica ove Udruge se očekuje potpora u osiguranju kadrova za edukacije. U županijskom proračunu za 2017. godinu planirano je i 200.000,00 kuna za projekte poticanja zapošljavanja.
Na sastanku je između ostaloga upozoreno kako se u posljednjih godinu dana intenzivno radi i na uključivanju što više žena u ovu izrazito mušku djelatnost. Kako kaže Bela Ikotić, ravnomjernijim uključivanjem žena povećava se učinkovitost i kultura poslovanja tih tvrtki. Tako je prošle godine provedena posebna edukacija za 100 žena, a projekt se nastavlja i ove godine, naravno za promjene na tom planu potrebno je mijenjati i predodžbe ljudi, posebno roditelja, da su tehnička zanimanja muška zanimanja, dok su društvena zanimanja namijenjena ženama.

Budući da u regionalnoj IT industriji trenutno vlada kronični nedostatak osposobljenog kadra, taj problem se pokušava rješavati na više razina i načina. Unatoč evidentnim potrebama i jasnim razvojnim programima, utjecaj na sustav formalnog obrazovanja nije dovoljan za bitnije pomake, pa se poduzimaju brojne aktivnosti na koje mogu potaknuti ljude svih uzrasta i zanimanja (srednjoškolce, studente, nezaposlene, nezadovoljne trenutnim statusom…) da sami porade na svom obrazovanju za poslovne sustave u kojima bi željeli raditi, kao i da im se predstave sustavi u kojima bi se, uz traženo znanje, najlakše mogli zaposliti.

Kako je rečeno na sastanku, zajednički dugoročni cilj je postići prepoznatljivost Osijeka i Osječko-baranjske županije u svijetu kao mjesta u kojemu žive i rade IT stručnjaci i tvrtke koje proizvode dobar softver. Takva prepoznatljivost sa sobom nosi niz prednosti: utječe na pozitivan imidž grada, poticaj je novim ulagačima, osobito stranima koji dolaze jer prepoznaju kvalitetnu radnu snagu i okruženje, doprinosi zdravijem gospodarstvu, preporuka je potencijalnim klijentima te “odskočna daska” za startup tvrtke. Dosadašnji rezultati obećavaju da bi IT djelatnost već za nekoliko godina mogla postati vodeća industrija u Osječko-baranjskoj županiji. Naravno, očekuje se i daleko stimulativnija nacionalna porezna politika jer u sadašnjim uvjetima čak i domaći poduzetnici sjedišta svojih tvrtki radije prijavljuju u drugim državama.