Seminar ‘Za ruralni razvoj Hrvatske’

Obiteljski podrum Szabo iz Karanca domaćin je dvodnevnog seminara za Osječko-baranjsku županiju o obrazovanju za turizam na seljačkom gospodarstvima i ruralni turizam pod nazivom ‘Za razvoj ruralnih krajeva’. Organizira ga  Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Klub članova ‘Selo’ uz podršku Ministarstva turizma, županijske TZ, Osječko-baranjske županije i HF Eko etno grupe.

Seminar je  namjenjen potencijalnim OPG-ima, turističkim seljačkim gospodarstvima i poduzetnicima u ruralnim područjima i ruralnom turizmu, te svima koji rade na području ruralnog turizma kao što su jedinice lokalne samouprave, LAG-ovi, komore, udruge, zadruge, tvrtke..

Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj kaže kako se na ovakvim seminarima susreću s različitim problemima koje onda nastoje riješiti..

{mp3}dijanakatica{/mp3}

Prvog dana seminara govorilo se o nastanku ruralnog turizma, stanju u Hrvatskoj, zaštiti okoliša, kulturne i prirodne baštine, energetskoj učinkovitosti, organizaciji 24-vero satnog boravka gostiju na turističkom seljačkom gospodarstvu i paketim usluga u ruralnom turizmu. Drugi dan je posvećen raznim pravilnicima, označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane, zaštiti autohtonih proizvoda, veterinarskim i sanitarnim propisima, turističkoj inspekciji, knjigovodstvo, marketingu i Programu ruralnog razvoja (2014.-2020.). Župan dr.sc. Vladimir Šišljagić kaže kako je ovakav seminar prilika da svi u ruralnom turiozmu saznaju detalje o novim propisima, natječajima, mogućnostima korištenja fondova EU i drugo..

Obitelj Szabó iz Karanca se već nekoliko desetljeća bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Njihovi se vinogradi nalaze na vrlo atraktivnoj lokaciji južnog podneblja Banovog brda. U svojoj ponudi imaju vrhunska i kvalitetna, suha vina zaštićenog geografskog podrijetla: Graševina,  Sauvignon, Pinot, Rosé, Cabernet sauvignon i Merlot. Osim podruma, otvorena je i nova kušaonica, a voditeljica Kušaone Andrea Szabo kaže kako posla ima mnogo, te da se nisu nadali tolikoj posjećenosti..

Više o ovoj temi poslušajte u emisiji Gazda u dvorištu, u nedjelju 19. ožujka od 9,00 sati.