Aktivnosti SMU-a

Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine i predsjednik SMU Šandor Juhas održao je konferenciju za novinare na kojoj je obavijesti o aktivnostima Saveza, kako onima koje su održane tako i o aktivnostima koje su pred njima.

SMU  je za Mađare, mještane općina Bilje i Draž pripremio poklon pakete kojima će im olakšati obilježavanje Uskrsa. Paketi čija je vrijednosti 20-ak tisuća kuna i koji sadrže sve što je potrebno za pripremu blagdanske trpeze, već se raznose po ove dvije općine u kojima je za tim iskazana najveća potreba. U ostalim naseljima članovi SMU-a će također dobiti paketiće simboličkog značenja.

Saborski zastupnik Šandor Juhas podsjetio je kako se u svim mađarskim KUD-ovima na području Hrvatske gdje djeluje SMU, vrše pripreme povodom obilježavanja uskrsnih blagdana. U sklopu toga središnja folklorna skupina SMU-a KUD-ovi iz Belog Manastira i Kneževih Vinograda imali su proljetnu turneju i publici Pule, Rijeke i Zagreba proteklog vikenda prikazali dio mađarske kulture.

SMU također nastavlja program uređivanja mađarskih kuća, te su osigruali prostor u Kneževim Vinogradima, a za 9. travnja najavljeno je otvorenje pomoćnih prostija KUD-a Jošef Atilla u Zmajevcu. U travnju če započeti radovi na uređenju mađarske kuće u Dardi i Korođu, te su u tijeku pregovori s izvođačima radova za kuću u Kotlini. Svibanj bi pak trebali obilježiti radovi na toplinskoj izolaciji mađarske kuće u Belom Manastiru.

Ono čime se Juhas još pohvalio je program postavljanja obilježja vezanih za Mađare. Naime, povodom obilježavanja Dana Baranyai Julije postavljeno je obilježje u Zmajevcu, jedno već postoji u Belom Manastiru, a do kraja godine desetak takvih obilježa bit će postavljeno u gotovo svim baranjskim mjestima gdje žive Mađari.

Saborskog zastupnika Šandora Juhasa upitali smo o povratnim informacija na njegov apel za pomirenje. Naime, Kao predstavnik cijele mađarske manjine u Hrvatskoj zamolio je predstavnike DZMH i ostalih mađarskih udruga na zajedničko obilježavanje 167. obljetnice mađarske građanske revoluvije iz 1848. „Mi stalno pružamo ruku pomirenja koja nije prihvaćena. Odgovornost je na onima koji je odbijaju“ rekao je Juhas.