Juhas: ‘U Baranji podzastupljenost zaposlenih Mađara..’

Saborski zastupnik i predsjednik Saveza mađarskih udruga Šandor Juhas sazvao je konferenciju za novinare kako bi upozorio na neproporcionalno zapošljavanje pripadnika mađarske nacionalne manjine u jedinicama lokalne samouprave na području Baranje. „Ne poštuju se elementarna prava koja imamo po Ustavnom Zakonu o pravima nacionalnih manjina, a koja se ne primjenjuju u općinama i gradu Belom Manastiru.“ kaže Juhas i podsjeća na podatak kako na području Baranje živi 5. 880 Mađara, što je preko 15 % stanovništva.

Analiza zaposlenih u općinama i Gradskoj upravi Belog Manastira pokazuje veliku podzastupljenost pripadnika mađarske nacionalne manjine u svim općinama, osim u Kneževim Vinogradima. Tako, primjerice, Juhas navodi Općinu Bilje u kojoj ne postoji niti jedan pripadnik mađarske nacionalne manjine, koji radi u organima uprave, a da govori mađarski jezik. Ista situacija je u Belom Manastiru gdje od 17 zaposlenih u Gradskoj upravi nema niti jednog pripadnika mađarske nacionalne manjine,  u općini Darda također, a u Općini Draž, trećoj po veličini mađarske aglomeracije, samo je jedna osoba koja se deklarirala kao Mađarica, ali ne govori mađarski jezik iako je predstavnica mađarske nacionalne manjine u Županijskoj skupštini. Općina Petlovac od 10 zaposlenih u upravi također nema niti jednog Mađara.
Juhas smatra kako nije riječ samo o nepoštivanju zakona već i o civilizacijskom i demokratskom dostignuću određene lokalne zajednice. „Zastupljenost zaposlenih pripadnika mađarske nacionalne manjine je daleko ispod onog što propisuje Zakon, a isti kaže da tamo gdje živi više od 15 posto pripadnika nacionalne manjine, treba biti proporcionalna zastupljenost zaposlenih u organima uprave.“ podsjeća Juhas.

{mp3}juhas{/mp3}