DZMH: ‘Juhas u zemlji čudesa’

Stavovi DZMH-e vezano za zapošljavanje Mađara u općinskim upravama bila je tema današnje konferencije za novinare na kojoj su govorili izvršni predsjednik DZMH Robert Jankovics i njegova dva potpredsjednika Gabor Varga i Šandor Šipoš koji su također u funkciji zamjenika načelnika općina Bilje i Draž iz redova DZMH. Suglasni su oko toga da je problem zapošljavanja pripadnika mađarske nacionalne manjine primjetan, no posljednji o tome može govoriti Šandor Juhas koji je, kako kažu, tek sada postao svjestan ovog problema što podsjeća na bajku ‘Alisa u zelji čudesa’.

Kao saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas do sada nije napravio ništa za unaprjeđivanje položaja mađarske zajednice osim što je svojoj udruzi priskrbio 2,7 milijuna kuna.“ rekao je Jankovics uz napomenu kako ne za koje ciljeve, ali može naslutiti imajući u vidu da je ovo izborna godina. Osvrnuo se i na rad Vijeće mađarske nacionalne manjina Grada Belog Manastira koje je održalo tek pokoju sjednicu, a za svoj rad u četiri godine utrošili su 243.000 kuna.

Jankovics podsjeća kako je upravo SMU na izborima 2011. godine za vijeća nacionalnih manjina dobio predsjednike Vijeća u Osječko-baranjskoj županiji te općinama Bilje, Kneževi Vinogradi, Draž i Darda te gradu Belom Manastiru kao i predstavnika mađarske nacionalne manjine u Općini Čeminac.  Neka od tih vijeća do sada nisu održali niti jedan sastanak, a kamoli radili za prava Mađara.

Gabor Varga dodao je kako udruge SMU na području Općine Bilje niti su podnosile izvještaje za prošlu godinu, niti su tražile sredstva za ovu godinu, a Šandor Šipoš požalio se na rad Vijeća mađarske nacionalne manjine u Općini Draž.

{mp3}jankovics{/mp3}