ZPH o miniranim površinama i Zakonu o PPDS

Na sjednici Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije održanoj u Dardi, analiziralo se stanje miniranih i minsko sumnjivih područja, te posljedice primjene Zakona o regionalnom razvoju na PPDS. U Osječko-baranjskoj županiji u 10 općina i 4 grada ima 71 km kvadratni miniranih ili minsko sumnjivih površina od čega su 93% šume.

Hrvatski Centar za Razminiranje Osijek za ovu je godinu pripremio projekte u vrijednosti 431 milijun kuna s kojima će se razminirati 1,5 km2 u Dardi, približit će se kraju razminiranja u općini Petlovac gdje je ostalo 10 kilometara kvadratnih, a u općini Bilje 22 kilometra kvadratna, gdje je najveći dio u Kopačkom Ritu, u Dardi 12,2 i u Jagodnjaku 6kvadratnih  km.

Na sjednici se raspravljalo i o učincima primjene Zakona o regionalnom razvoju na ratom stradala područja, poglavito na jedinice lokalne samouprave s ovih područja. Općina Darda svaki mjesec gubi u svom proračunu 300.000 kuna što je 25% manje nego u isto vrijeme prošle godine. Općina ima sve više obveza i izdataka a sve manje izvorne prihode.

Jedino što nas može spasiti su EU fondovi koje EU financira u potpunosti bez sudjelovanja općine jer općina nema novaca. I u dobivanju tih sredstava velike probleme prave hrvatske agencije koje kontroliraju provođenje projekata. Na mnogo smo načina onemogućeni u temeljnom cilju dobivanja bespovratnih sredstava – rekao je načelnik općine Darda Anto Vukoje.

Zaključeno je da se uputi zahtjev županu Osječko-baranjskom Vladimiru Šišljagiću da sazove kolegij svih načelnika općina i gradonačelnika osječko-baranjske Županije na temu analize posljedica primjene Zakona o regionalnom razvoju a nakon dobivanja rezultata analize s time upoznati Predsjednicu RH i zatražiti od nje intervenciju u resornom ministarstvu.