ZiD – autorska pjesma

zid
zid

Tamburaški duo ZiD rezultat je dugogodišnjeg poznanstva dvojice glazbenika, Zvonimira Tonkovića i Darka Čuvidića. Na tamburi kao osnovnom izražajnom sredstvu odsvirali su autorsku skladbu Čuvari plamena, a video produkciju spota potpisuje Josip Atalić. Zvonimir Tonković i Darko Čuvidić upoznali su se 2008. na Šokačkoj rapsodiji, a 12 godina kasnije ponovno su uhvatili tambure i zasvirali, ali ovaj puta su to i zabilježili.

 

Tambura nam je osnovno izražajno sredstvo, ali ne i jedino, a ovaj duet temelji se na jednostavnoj ideji dvojice glazbenika – pokušajmo svirati nešto lijepo, jer ljudi su željni lijepe glazbe. Udaljenost koja je velika, budući da jedan živi u Osijeku, a drugi u Otočcu, koliko je problem, toliko je i šarmantna. Nekako je uvijek zanimljivo pokušati spojiti nešto što je, barem na prvi pogled, teško spojiti.“, rekli su glazbenici.

Darko Čuvidić, osim rada u školi i sviranja u tamburaškom sastavu Džentlmeni, sklada modernu pop-etno glazbu na tamburi te radi i snima obrade klasične i filmske glazbe. Također je i redoviti predavač na seminarima folklora, smjer tambure i tambure samice u Vinkovcima i Otočcu.

Zvonimir Tonković kao član Opustria snimio je CD ozbiljne glazbe pod nazivom The art of tambura, sudjelovao je u radu orkestra 100 tamburaša te se na koncu okušao u etno i zabavnoj glazbi kao izvođač i autor glazbe. Od vlastitih kompozicija najpoznatije su etno fantazija Velebitska praskozorja, Sjene za tamburaški orkestar te poznata Božićna pjesma Osam sobova za koju je napisao tekst i glazbu.

{youtube}LTlT-vZBv8s{/youtube}