”Zaželi”

Program zapošljavanja žena „Zaželi“ najveći je do sada projekt Europskog socijalnog fonda vrijedan 400,9 milijuna kuna trebao bi na području Hrvatske zaposliti 3.000 žena.

Program su u Požegi predstavili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.
Program će se financirati u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. Cilj je zapošljavanje žena prvenstveno u ruralnim područjima koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada s naglaskom na žene starije od 50 godina s najviše završenom srednjom stručnom spremom.

Provodit će ga jedinice lokalne uprave i samouprave i udruge, a trajat će do 30 mjeseci. Zaposlene žene će raditi na poslovima potpore i podrške te brige o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama. Važno je napomenuti kako će se ovaj projekt prvenstveno provoditi u teško dostupnim područjima odnosno ruralnim područjima i otocima te u onim područjima u kojima je stopa nezaposlenosti i stopa dugotrajne nezaposlenosti viša od hrvatskog prosjeka. Mjesečna plaća iznosit će oko 2.600 kuna, a jedna će zaposlena žena skrbiti o četiri domaćinstva. Time će projekt pokriti 12.000 domaćinstava kojima je potrebna pomoć. Svakom će domaćinstvu na raspolaganju biti i 200 kuna mjesečno za sredstva i opremu za čišćenje. Žene koje će ovaj program zapošljavanja obuhvatiti imat će na raspolaganju i 7.000 kuna za poslovnu edukaciju, prekvalifikaciju ili usavršavanje. Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako će ovim projektom smanjiti nezaposlenost žena koje u ukupnom broju nezaposlenih čine čak 58%.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić istaknuo je kako će se Osječko-baranjska županija aktivno uključiti i u ovaj projekt i time pružiti mogućnost ženama iz ruralnih područja da se zaposle, a starijima i nemoćnima te osobama s invaliditetom olakšati svakodnevno funkcioniranje.