‘Najbolja poduzetnička ideja’

Kao jedan od vlastitih načina poticanja poduzetništva, Osječko-baranjska županija već 13 godina provodi projekt “Najbolja poduzetnička ideja”. Cilj projekta je poticanje “start-up” poduzetnika, ali i osoba koje tek razmišljaju o ulasku u svijet poduzetništva, na stvaranje novih proizvoda i usluga koji se mogu ponuditi tržištu, a njegova vrijednost izražena je i stvaranjem pozitivnog poduzetničkog ozračja te edukacijom koja će motivirati poduzetnike da počnu planirati vlastiti poslovni poduhvat.
Projekt se nastavlja i ove godine, pa je zamjenik župana Goran Ivanović potpisao ugovore o sponzorstvu za projekt „Najbolja poduzetnička ideja“. Uz samu Županiju, ovogodišnji donatori su Cesting d.o.o. Osijek, HGK Županijska komora Osijek, Kanaan d.o.o. Donji Miholjac i Vuka d.d. Osijek. Nagradni natječaj bit će objavljen 1. listopada, bit će otvoren 45 dana, a sve informacije mogu se naći na Internet stranicama Županije.

Na ove natječaje koje provodimo od 2006. godine pristiglo je gotovo 700 prijava, a za realizaciju projekta izdvojeno je ukupno 1.227.000,00 kuna. Svake godine dobivamo značajan broj prijava što je pokazatelj da postoji interes za projektom te ga nastavljamo. Ukupni kreditni potencijal ove godine iznosi 41.000,00 kuna, pa prva nagrada iznosi 10.000,00 kuna, druga 7.000,00 kuna, treća 4.000,00 kuna, te deset nagrada po 2.000,00 kuna. Projekt je prvenstveno namijenjen  osobama koje imaju dobre poduzetničke ideje i razmišljaju o ulasku u svijet poduzetništva, ali isto tako i poduzetnicima koji posluju manje od godinu dana – rekla je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović.

Zamjenik župana Goran Ivanović ističe da je gospodarstvo pokretač svega, no najteže je početi, ući u posao. – Mladi ljudi imaju ideja, ali nemaju početna sredstva za njihovu realizaciju, pa im ovaj projekt daje dobru priliku da ideja bude implementirana u otvaranje novih radnih mjesta. Projekt je ujedno i mali kotačić u pokretanju gospodarstva županije, te pozivam sve mlade poduzetnike da se jave na natječaj i svojom idejom obogate gospodarski razvoj Županije, a zahvaljujem sponzorima što podupiru ovu inicijativu – kazao je Ivanović.

Nakon pojednostavljivanja procedura, za ulazak u svijet poduzetništva prvo je potrebna dobra poslovna ideja. U zadnje dvije godine na području Osječko-baranjske županije osnovano je 800 novih mikrotvrtki i sve su predale završne račune te poslovale s dobiti, što je dobar znak i za ovaj projekt i za ukupno stanje gospodarstva – istaknuo je Zoran Kovačević, predsjednik HGK Županijske komore Osijek.