Završna konferencija projekta ”Naše domaće”

LAG Baranja u okviru provedbe projekta suradnje „Naše domaće“ koji se provodi u partnerstvu s LAG-om Karašica, LAG-om Vuka-Dunav i LAG-om Strossmayer te uz stručnu podršku Osječko-baranjske županije, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, održao je Završnu konferenciju projekta u Hotelu Patrija u Belom Manastiru. LAG-ovi partneri su predstavili rezultate projekta i upoznali javnost s dobitnicima certifikata i markice za regionalnu oznaku kvalitete „Golden Panonian Quality“

Cilj projekta je brendiranje domaćih lokalnih proizvoda s područja Osječko-baranjske županije u svrhu njihove prepoznatljivosti i prepoznavanja regije kao tradicionalno gastro turističke ponude.

Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ i Ivan Vrbanić, voditelj LAGa Karašica, uručili su Ugovore i Certifikate o pravu korištenja znaka (jamstvenog žiga) Golden Panonian Quality i to 49 certifikata za 25 proizvoda 24 proizvodača.

Javni poziv za dodjelu prava korištenja znaka GPQ je trajno otvoren te iz LAG-a pozivaju sve ostale proizvodače da se jave i ostvare pravo korištenja kako bi povećali svoju konkurentnost na tržištu, bili još više prepoznatljivi krajnjim kupcima i pomogli u brendiranju Osječko-barnjske županije kao regije privlačne turistima i kupcima domaćih, kvalitetnih, tradicijskih proizvoda.

Projektom je obuhvaćeno brendiranje šest grupa proizvoda s područja Osječko-baranjske županije: sir i mliječne prerađevine, suhomesnati proizvodi, prerađevine od voća, povrća i industrijskog bilja, voćne rakije i likeri, začinsko i aromatično bilje te med i proizvodi od meda. Provedbom projekta registrirana je regionalna oznaka kvalitete „Golden Panonian Quality“ koju će moći koristiti svi lokalni proizvođači koji se žele uključiti u sustav kvalitete lokalnih proizvoda i čiji proizvodi zadovolje kriterije iz specifikacija i pravilnika izrađenog u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku.

Završnu konferenciju projekta suradnje LAG-ova „Naše domaće“ iskoristili su i kao priliku za predstavljanje knjige o kulenu kao najpoznatijem lokalnom baranjskom i slavonskom proizvodu pod nazivom „KULEN – HRVATSKA MESNA PERJANICA“ koju izdaje UDRUGA CHAÎNE DES RÔTISSEURS, BAILLIAGE DE CROATIE