WWD: Zaštita bioraznilikosti

Povodom Svjetskog dana divljih vrsta Europska Komisija još jednom poziva sve svjetske institucije da budu javni zagovornici prirode i da pomognu potaknuti vlade da budu ambicioznije na ključnom 15. sastanku Konferencije stranaka Konvencije o biološkoj raznolikosti (CoP 15) koja će se održati ove godine. Točno godinu dana nakon što je Komisija pokrenula globalnu koaliciju „Ujedinjeni za bioraznolikost”, više od 200 institucija diljem svijeta – nacionalnih parkova, istraživačkih centara i sveučilišta, znanstvenih i prirodoslovnih muzeja, akvarija, botaničkih i zooloških vrtova – povezalo se kako bi se borilo protiv krize bioraznolikosti. Komisija se pridružila i međuvladinoj koaliciji velikih ambicija za prirodu i ljude koja je pokrenuta na sastanku na vrhu pod nazivom „Jedan planet” održanom u siječnju ove godine te aktivno podržava cilj očuvanja najmanje 30 % kopna i mora do 2030.

Izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan Frans Timmermans izjavio je: Čovječanstvo uništava prirodu dosad nezabilježenom brzinom, zbog čega nam prijeti gubitak gotovo milijun vrsta, To izravno ugrožava naše zdravlje i dobrobit jer u potpunosti ovisimo o bogatoj mreži života na našem planetu. Moramo hitno ponovno uspostaviti ravnotežu u našem odnosu prema prirodi i zaustaviti gubitak bioraznolikosti Prvi je korak bolja informiranost i zato je rad koalicija kao što je „Ujedinjeni za bioraznolikost” ključan za budući oporavak našeg prirodnog okruženja.

Zahvaljujući svojim zbirkama, obrazovnim programima i programima očuvanja vrsta i prirode, institucije koje sudjeluju u globalnoj koaliciji važni su ambasadori za informiranje javnosti o dramatičnim učincima smanjenja bioraznolikosti. Među partnerima u Europi nalaze se institucije kao što su prirodoslovni muzeji u Berlinu, Parizu, Beču i Madridu, rezervat biosfere delte Dunava u Rumunjskoj i nacionalni park jezera Kerkini u Grčkoj, botanički vrtovi u Portu, Rimu i Kopenhagenu te deseci zooloških vrtova i akvarija diljem EU-a, od Dublina do Rige, od Barcelone do Odensea i od Stuttgarta do Beauvala. Nakon brojnih zahtjeva istraživačke zajednice koalicija je otvorena i za istraživačke centre i sveučilišta, a prvo joj se pridružilo sveučilište u Bergenu u Norveškoj.

Koaliciju također podupire 36 organizacija među kojima su svjetska, europska i nacionalna udruženja zooloških i botaničkih vrtova, akvarija i muzeja, istraživačke organizacije, udruge lokalnih vlasti, društva za očuvanje prirode i nevladine organizacije.