Klaster zdravstvenog turizma

Osječko-baranjska županija i KBC Osijek namjeravaju se uključiti u Klaster zdravstvenog turizma, a Svjetskog dana borbe protiv pretilosti koji je obilježen 4. ožujka pod sloganom „Every-body needs everybody“, bila je prilika za podizanje svijesti, te poboljšanje razumijevanja korijena pretilosti kao bolesti.

Osječko-baranjska županija i Klinički bolnički centar Osijek mogu se pohvaliti vrhunskim stručnjakom, abdominalnim kirurgom dr. sc. Zdenkom Borasom, subspecijalistom barijatrijske kirurgije, koji se nakon usavršavanja u Abu Dhabiju vratio u rodni grad i odlučio svojim znanjem pomagati tisućama u borbi protiv ove opake bolesti. Velika prednost našim pacijentima, u odnosu na druge europske zemlje je činjenica da se barijatrijski zahvat u Hrvatskoj može izvesti na teret HZZO-a, a uz to može pomoći i u rješavanju nekih pridruženih bolesti poput dijabetesa tipa 2.

Kada govorimo o pretilim osobama, mnogi od njih čak nisu ni svjesni koliki su metabolički poremećaji unutar njihovog organizma, jer nemaju realnih znakova, i smatraju to uglavnom estetski neprihvatljivim. Vrlo malo pretilih je svjesno koje rizike ta pretilost nosi sa sobom u smislu kardiovaskularnih, dijabetičkih ili čak karcinomskih oboljenja. Raznim svjetskim prospektivnim studijama na velikom broju bolesnika dokazana je prednost operacijskog liječenja pretilih osoba, pa se tako rizik od srčanog ili moždanog udara nakon operacije i gubitka kilograma smanjuje za 40%, remisija dijabetesa tipa 2 iznosi između 60-80% operiranih – objašnjava dr. sc. Zdenko Boras i ističe važnost barijatrijsko-metaboličke kirurgije u vremenu pandemije COVIDA-19.

Pretili bolesnici imaju dvostruko veću šansu razviti teži oblik te biti hospitalizirani te isto tako biti spojeni na respirator. To bi konkretno značilo da smo one koje smo prije pandemije operirali spasili takvog teškog oblika bolesti što nikako nije zanemarivo – kaže dr. sc. Boras.

Podršku borbi protiv pretilosti i radu Barijatrijsko-metaboličke kirurgije KBC-a Osijek dala je i pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Roth koja je naglasila kako bi ova usluga našeg bolničkog centra mogla postati izvrstan „mamac“ i u sektoru zdravstvenog turizma.

– Želja Osječko-baranjske županije i KBC-a Osijek je da se uključe u rad Klastera zdravstvenog turizma Pannonian Health jer smatramo da upravo ta grana turizma ima veliki potencijal za razvitak na području naše županije. Mogućnosti koje nudi KBC Osijek i vrhunski stručnjaci koji neprestano usavršavaju svoje znanje kapital su kojeg trebamo iskoristiti i ponuditi zdravstvenim turistima – istaknula je pročelnica Tatjana Roth.