Već pune četiri godine Hrvatska prva u Europi po smrtnosti od šećerne bolesti

Najmanje 42 posto Hrvata u ovom trenutku ne zna da ima šećernu bolest!

14. studenog obilježava se Svjetski dan šećerne bolesti, koji i ove godine podsjeća na jednu od najvećih zdravstvenih prijetnji u današnjem svijetu. Ubrzani način života, stres i loše navike dovode do sve većeg porasta slučajeva dijabetesa. U Republici Hrvatskoj već je zauzela treće mjesto uzročnika smrti, ispred svih onkoloških bolesti, dok od 2019. godine Hrvatsku nažalost svrstava na prvo mjesto u Europi po smrtnosti.

U želji da navedene brojke počnu bilježiti neke druge trendove, specijalist interne medicine, endokrinolog i dijabetolog doc. prim. dr. sc. Tomislav Bulum, dr. med. naglašava:

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2021. godini umrlo je čak 15.613 osoba sa šećernom bolešću, a svaka četvrta umrla osoba te godine imala je šećernu bolest.”

Dijabetes tipa 2 je bolest u kojoj tijelo više ne može samostalno razgraditi šećer u krvi što rezultira povišenim razinama šećera u krvi. Njoj prethodi predijabetes, stadij koji, ako se na vrijeme dijagnosticira, nudi priliku za sprječavanje ili odgodu šećerne bolesti. S obzirom da u tom razdoblju nema jasnih simptoma, procjenjuje se da će preko 70 % ljudi s predijabetesom na kraju razviti dijabetes tipa 2. Upravo zato potrebno je voditi se savjetima stručnjaka na putu do prevencije ove bolesti.

Šećerna bolest tipa 2, kao najčešći oblik šećerne bolesti koja je usko povezana s prekomjernom tjelesnom težinom i koju ima oko 90 % oboljelih, razvija se polagano te značajan broj oboljelih od šećerne bolesti tipa 2 dugo ostane nedijagnosticiran. Procjenjuje se da je broj oboljelih od šećerne bolesti u Hrvatskoj veći od 534.000, a od toga broja je 58% osoba s otkrivenom bolešću.

Stanje povećanog rizika za razvoj šećerne bolesti nazivamo predijabetes i on predstavlja metabolički poremećaj u kojem je vrijednost glukoze u krvi viša od normale, ali nedovoljna za postavljanje dijagnoze šećerne bolesti. Oko 25 % osoba starijih od 65 godina ima šećernu bolest, čak polovica starijih od 65 godina ima predijabetes, a očekuje se da će se broj starijih osoba s predijabetesom i šećernom bolešću i dalje povećavati u nadolazećim desetljećima. Pravovremenom dijagnozom i liječenjem ne samo šećerne bolesti već i predijabetesa smanjujemo rizik razvoja kroničnih komplikacija, invaliditeta te kardiovaskularne smrtnosti u tih osoba“, dodaje doc. prim. dr. sc. Tomislav Bulum, dr. med.

Izrazimo li se sportskim rječnikom, loše navike i slaba informiranost jedni su od glavnih “suparničkih igrača” u utakmici protiv dijabetesa. Dobra je vijest da se na njih može samostalno utjecati. Kako bi im dali crveni karton i maknuli ih s našeg terena, ključno je prepoznati vlastite loše navike. Jednom kad najgori suparnici budu izbačeni iz igre, pobjeda nad predijabetesom i dijabetesom tipa 2 bit će daleko lakša.

U Hrvatskoj u populaciji osoba starijih od 18 godina čak 27 % žena i muškaraca je pretilo, što je više u odnosu na zemlje u okruženju. Nadalje, čak 65 % odraslih u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu, najviše u Europi”, upozorava doc. prim. dr. sc. Tomislav Bulum, dr. med.

Najčešći uzročnici dijabetesa tipa 2 su:

  • Pretilost
  • Loša prehrana
  • Pušenje (pušači su u 30-40 % većoj opasnosti od razvijanja šećerne bolesti od nepušača).

Baš kako se nogometaši pripremaju za važnu utakmicu, tako se i u stanju predijabetesa potrebno fizički pripremiti. “Osobama kojima se utvrdi predijabetes temeljna preporuka je promjena životnih navika (fizička aktivnost, redukcija kalorijskog unosa) s ciljem smanjenja prekomjerne tjelesne težine što može smanjiti rizik razvoja šećerne bolesti za 40-70 %.”

Redovitije vježbanje, zdravija prehrana, prestanak pušenja i osam sati sna svake noći važni su načini na koje osoba može smanjiti rizik od razvoja predijabetesa i napredovanja u dijabetes tipa 2.

„Uz promjenu životnih navika od 2019. godine preporuča se i terapija metforminom, lijekom koji je zlatni standard i prvi lijek u liječenju oboljelih od šećerne bolesti tipa 2.

Pandemija šećerne bolesti predstavlja veliki javnozdravstveni problem s obzirom na razarajući učinak njezinih komplikacija koje su najvažniji uzrok invaliditeta i smrtnosti u tih osoba te je važno na vrijeme dijagnosticirati osobe sa predijabetesom, stanjem povećanog rizika za razvoj šećerne bolesti, jer se kod njih intervencijom u smislu promjena životnih navika i terapijom metforminom može značajno smanjiti rizik odnosno spriječiti razvoj šećerne bolesti.“, zaključuje doc. prim. dr. sc. Tomislav Bulum, dr. med

*Objava za medije poslana je u suradnji s tvrtkom Merck, vodećom znanstvenom i tehnološkom tvrtkom, koja djeluje u području zdravstva, bioloških znanosti i elektronike. Mnogo ulaže u istraživanje i razvoj dijabetesa u nastojanju da pronađe i donese povoljnije, visokokvalitetne lijekove ljudima diljem svijeta. Iako je u proteklom stoljeću postignut značajan napredak, Merck prepoznaje potrebu za većim fokusom na prevenciju, rano otkrivanje i pravovremeni pristup liječenju.