Uspješan završetak školske godine u OŠ “Draž”

OŠ “Draž” više puta je novčano nagrađivana na međunarodnoj, državnoj i županijskoj razini zahvaljujući djelovanju Eko skupine – mladi biolozi, pod vodstvom mentorice Kristine Prakatur- Golubov koja je pisala projekte. Škola je od 2004. godine u međunarodnom programu EKO-škola i ima Zlatni satus.

Od 2008. godine do danas izrađena je vanjska učionica – drvena sjenica, kupljeni su različiti modeli, kemijsko posuđe, kemikalije za nastavu biologije i kemije, uređen je školski vrt u matičnoj školi Draž, dva puta nagrađivan na državnoj razini „ Najljepši školski vrt “ – 2018. godine bili su treći u RH, a 2021. godine osvojili su prvo mjesto. S obzirom da škola nema vlastitih sredstava, samo su prisutni županijski namjenski novci, mentorica Kristina odlučila se za novčane projekte ali i donacije lokalnih OPG-ova, PZ Topolje, Općine Draž iMasterplast-a. Do sada je kroz projekte i donacije osigurano oko 45.000,00 kn odnosno 5.972,53 eura. Trenutno se uređuje i priprema vrt u Područnoj školi Batina koji se planira prijaviti za spomenuti projekt.

Učenici viših i nižih razreda bili su uspješni na različitim natjecanjima. Najmlađe sudionice LIDRANA, natjecanja iz hrvatskog jezika koje se održalo u Belom Manastiru, bile su učenice Područne škole Duboševica. Na radionici robotike i astronomije koje se održalo u Zvjezdanom selu na Mosoru, među brojnim školama učenici OŠ “Draž” osvojili su vodeća mjesta: prvo mjesto Doroea Knežević i treće mjesto Matko Knežević . Ista učenica uspješna je bila u likovnom radu koji je dospio na županijsku razinu i izložbu najboljih učeničkih radova naše županije u Osijeku.

Učenici i mentori vrijedno su se pripremali za svečanu priredbu koja je bila uspješna i dobro posjećena kao i izložba najboljih učeničkih radova iz likovnog u Domu kulture. 19. lipnja proslavljen je i Dan škole, svečana priredba održana je u Domu kulture Draž, a večera uz glazbu i ples sadašnjih i bivših djelatnika škole te gostiju u restoranu Panon – Kneževi Vinogradi.

Ravnateljicu OŠ “Draž” Kristinu Prakatur-Golubov došli su podržati, ispred Ministarstava znanosti i obrazovanja iz Zagreba ravnatelj Uprave za nacionalne manjine Nandor Čapo, zatim zamjenik župana Josip Miletić, zamjenik načelnika Općine Draž Šandor Šipoš, pročelnica Valentina Avdičević, predsjednica Općinskog vijeća i umirovljena djelatnica škole Eva Balatinac, roditelja i rodbina djece te ostali mještani Općine Draž.

Tekst i fotografije: mag. educ. biol. et chem. Kristina Prakatur-Golubov