Tarda fest u znaku Sulejmana

TardaFest dvodnevni festival kreative, glazbe, ruha i hrane otvoren je jučer u parku dvorca Esterhazy u Dardi Tematski veže se na šesnaesto stoljeće, točnije na nasljeđe Osmanlijskog carstva i čuveni Sulejmanov most koji je povezivao Dardu i Osijek. Jučer su ga svečano otvorili članovi udruge Đola, koja je pokrenula projekt zajedno sa čelnikom turske razvojne agencije TIKA Hašim Koč, načelnik Općine Darda Anto Vukoje te Osječko baranjski župan Vladimir  Šišljagić.

U dva dana, Udruga Đola pripremila je bogat program sajma antikviteta, vožnje kočijom, kreativnih radionica – od klasičnih do bojanja keramike i izrade ćilima i Hureminog nakita. Zabilježena je nazočnost 57  štandova sa bogatom ponudom suvenira, hrane i piće. Cijelo vrijeme Festa parkom se šeću Sulejman i njegova supruga Hurem s kojima je moguće fotografiranje i vožnja kočijom. U subotu slijedi modna revija kostima iz tog povijesnog perioda, a vrhunac je izrada turske sablje od slame – ovogodišnje skulpture Festivala, koja će na kraju biti spaljena. Sve uz kahvu, rahatlokum, tahan halvu te pića i hranu iz Gazda  Lukine krčme. Petak je završio nastupom Dua Sevdah, a u subotu je predviđena kazališna predstava o Sulejmanovom mostu i 19 sati te koncert bubnjara uz paljenje sablje.

Subota je osim završnog paljenja turske sablje predviđena za brojne radionice, primjerice učenja turskog jezika izrade nakita iz turskog doba. Prema prvim zapisima iz Popisa Papinske desetine od 1333. do 1337. godine Darda je imala vlastitog katoličkog svećenika koji  je zvao Pavao od Torda. Vremenom Torda je prešla u Tardu, kakvom su je do nedavna još zvali najstariji stanovnici, da bi dobila današnji naziv Darda. Upravo je taj stari naziv i bogato povijesno naslijeđe iz turskog doba bio motiv za Tarda fest. Turci su pored lingvističke i kulturne ostavštine Darđanima ostavile temelje početka čuvenog Sulejmanovog mosta, koji se protezao do osječke Tvrđe.

Njegova gradnja trajala je dva i pol mjeseca uz velike napore 25.000 ljudi, a dan nakon završetka 26. srpnja 1566. godine sultan Sulejman je iz Osijeka krenuo preko novoga mosta u Dardu. Na mjestu današnjeg dvorca, prema turskim zapisima, stajala je tvrđava sa džamijom i 4 minareta. Hrvatski ban Nikola Zrinski krajem siječnja 1664.  napravio je veliki podvig i spalio dio veliki dio mosta i razorio Dardu. Tijekom povlačenja turske vojske iz svih hrvatskih krajeva 1686. godine Turci u povlačenju pale most. Most je spaljen u listopadu iste godine, a nakon 120 godine postojanja i danas privlači pozornost arheologa te institucija i udruga koje cijene i prepoznaju bogatu baranjsku povijest.

Tijekom svibnja 2008.g. prilikom čišćenja ribnjaka od strane djelatnika općine Darda uz barokni dvorac Esterhazy u Dardi, zajedno s muljem su izvađeni i drveni stupovi. Osječki stručnjaci su nakon dojave pretpostavili su to ostaci čuvenog “Sulejmanova mosta”. U srpnju 2009. g. arheolozi Hrvatskog restauratorskog zavoda proveli su terenska istraživanja na prostoru ribnjaka, na poziciji pretpostavljene lokacije sjevernog, završnog dijela „Sulejmanovog mosta“.

Radiokarbonska analiza uzoraka pilona uzetih in situ pokazala je da drveni piloni potječu iz vremena između 1440. i 1650.g., što generalno odgovara vremenu nastanka mosta. Nakon usporedbe geodetskih planova napravljenih tijekom istraživanja s kartama iz 17. i 18. stoljeća koje bilježe postojanje navedenog mosta, uočeno da njegov smjer pružanja odgovara poziciji Sulejmanovog mosta,, odnosno njegov početak je na Maloj Đoli neposredno ispod Dvorca Esterhazy.