Svečano obilježena revolucija iz 1848.-49.

Dan početka revolucije i borbe za slobodu, 15. ožujka, smatra se jednim od najvažnijih nacionalnih blagdana. Mađari u cijelom svijetu obilježavaju ovaj blagdan, pa tako i Mađari u Hrvatskoj. Svake godine u svojim udrugama organiziraju obilježavanje Dana mađarske revolucije i borbe za slobodu iz 1848. i 1849.

Osijek

Katedra za mađarski jezik i književnost Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i ove je godine organizirala svečani program povodom 15. ožujka. Studenti su se pripremili prigodnom predstavom. Naglasak su stavili na prikazivanje ženskog dijela sudionika revolucije i borbe za slobodu. Program je završen nastupom zbora katedre, Cantamus.

Predstavnici Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku i Mađarskog kulturnog društva Népkör iz osječke Retfale u okviru zajednički organiziranog obilježavanja položili su vijence pri spomen ploči postavljenoj na pročelju sjedišta Népköra u čast Antuna Mihalja, zastupnika u parlamentu ´48. koji je porijeklom iz Retfale. U programu je nastupio mješoviti zbor Népköra, kao i studenti spomenute katedre.

Beli Manastir

DZMH ogranak Beli Manastir priredio je više programa prigodom 15. ožujka. Za djecu su održali radionicu čija je tematika bila nacionalni blagdan, radionicu je vodila Emese Ferenc Ilić. Za odrasle je održano književno poslijepodne koje je vodila Andrea Kovačević, održala je predavanje o revoluciji i borbi za slobodu 1848-49. godine. Osim toga, održana je i jedna izložba, prikazana su djela Adriana Horvata, slikara iz Belog Manastira.

Kopačevo

Kulturno-umjetničko društvo Arany János iz Kopačeva, također je održalo obilježavanje obljetnice revolucije i borbe za slobodu iz 1848-49. godine. Dramska sekcija društva priredila je prigodan program na kojem su nastupila djeca iz dramske sekcije, članovi glazbenog ansambla Kopácsi Alkalmi Zenekar (KAZ) i drugi. Prisjetili su se i Gedeona Ácsa, Kossuthovog svećenika, koji je sahranjen na reformiranom groblju u Suzi. Tijekom programa mogle su se čuti narodne pjesme u produkciji KAZ-a.

Novi Bezdan

Kulturno-umjetničko društvo Novi Bezdan prisjećanje je održalo u dvorištu svoga sjedišta, kod biste Šandora Petefija, gdje su položili vijence. Na programu je, među ostalima, sudjelovao Kristijan Palinkaš, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Općine Petlovac. Nakon polaganja vijenaca, održan je prigodni program uz pjesme zbora kulturnog društva i recitacije.

Bilje

I u DZMH ogranku Bilje obilježili su 15. ožujka. Članovi su se okupili u svome sjedištu. Nakon pjevanja nacionalne himne, slijedilo je kratko predavanje: saželi su najvažnije trenutke povijesnog događanja.

Vardarac

Kulturno-umjetničko društvo Vardarac prigodom blagdana 15. ožujka prethodnih godina organiziralo je i neobične sate povijesti, ali djecu pokušavaju odgajati u nacionalnom duhu i raznim radionicama. I ove godine su održali svoju tradicionalnu radionicu. Radionicu su vodile Klaudia Baronji Kell i Betilia Berki.

Kepes Ujsag