Kazališna večer i grahijada u Podolju

Predstava amaterskih kazališnih skupina iz Suze i Novog Bezdana dala je temelje ozračju grahijade održane 25. studenog u Podolju.

Prohladno, vjetrovito jesensko poslijepodne „dobro stoji” selu skrivenom među obroncima Banske kose, ipak je ugodnije među zidovima doma kulture gdje goste čekaju postavljeni stolovi. Sveukupno 120 ljudi, više nego što je broj stanovnika naselja, kaže Jožef Keresteš, predsjednik Udruge za očuvanje običaja Mađara Podolje, domaćin manifestacije. Provirili smo i u malu prostoriju Doma kulture, koja trenutno funkcionira kao crkva, ovdje se održavaju nedjeljne mise katoličkih vjernika, dok se ne završi obnova Crkve Svete Ane. Ali, ove subotnje večeri, glavnu ulogu imaju veselje i zabava.

Goste je pozdravio Keresteš i prepustio pozornicu izvođačima. Dramska skupina Komikus umjetničkog društva iz Novog Bezdana i Dramska sekcija Pódium Kulturno-umjetničkog društva Jókai Mór iz Suze, zabavljali su publiku kraćim i dužim kabaret predstavama i šalama, zadnja produkcija skupine iz Novog Bezdana je vlastita produkcija.

Na gastro natjecanju, osim domaćih timova, sudjelovali su timovi i iz okolnih naselja. Sveukupno ih je bilo petnaest, najbolji grah skuhao je Arnold Keresteš iz Kotline, kojega su slijedili Daniel Pinkert iz Suze i Antal Horak iz Luga. Za glazbu uz večeru pobrinuo se Jožef Keresteš, koji nije samo predsjednik kulturnog društva, već i čuvar glazbenih običaja u Podolju. Manifestaciju je svojom nazočnošću uveličao Róbert Jankovics, saborki zastupnik Mađara, predsjednik DZMH. Program je ostvaren uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine Zagreb i Općine Draž.

Tekst: Kepes Ujsag
Prijevod: Izabela Šegota