Stručni skup ‘Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj’

Održan je stručni skup „Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj“ kojim se želi naglasiti bogatstvo biološke raznolikosti u školama u svim regijama, posebno tradicijskih vrtova te starih autohtonih ili udomaćenih sorti cvijeća, povrća i voćaka te povezati odgojno-obrazovni proces s radom na otvorenom. Nositelji projekta su Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnim donatorima. Skupu je nazočio i zamjenik župana Mato Lukić te pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije Miranda Glavaš Kul.

Ovaj hvalevrijedan projekt Hrvatske radiotelevizije, osmišljen davne 1995. godine, svake godine privlači sve veći broj prijava odgojno-obrazovnih ustanova iz cijele Hrvatske. Njegovo je značenje višestruko, prije svega jer promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika i povratak tradicijskim vrtovima te neizostavan boravak u prirodi. Imao sam priliku sudjelovati, u sklopu radno-okupacijske terapije s mladim ljudima koji ispoljavaju probleme u ponašanju, u formiranju tradicijskih vrtova i svjedočiti koliko terapeutski na njih djeluje rad u vrtu – istaknuo je zamjenik župana Mato Lukić.

Valja istaknuti kako je u posljednjih 5 godina nagrada bila dodijeljena 9 puta u ustanove s područja Osječko-baranjske županije, a Osnovna škola Draž dvije godine za redom osvojila je nagradu u različitim kategorijama.

NAGRAĐENI ŠKOLSKI VRTOVI U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI OD 2017. DO DANA

– 2018. OŠ Ante Starčevića, Viljevo – 2. mjesto u kategoriji tradicijskog uzgoja ( nagrada Ministarstva poljoprivrede)

           – OŠ Mate Lovraka, Vladislavci – posebno priznanje za početnika

2019. – OŠ Kneževi Vinogradi – Najljepši školski  vrt – 3. mjesto 

          – OŠ Višnjevac – priznanje  za zaslužnog pojedinca

          – PŠ Vinogradci, OŠ Ivana Kukuljevića Belišće – Najljepša područna škola u RH

          – OŠ Draž – Zelena povelja Fonda za zaštitu okoliša – 3. mjesto

2021.OŠ Draž – Nagrada za Tradicijski uzgoj – 1. mjesto 

          – OŠ Frana Krste Frankopana Osijek,  posebno priznanje za vrtni element

          – Učenički dom Ugostiteljske škole Osijek – priznanje za posebnu vrtnu kulturu i vještinu