Središnja tema ovogodišnjeg Međunarodnog interdisciplinarnog kongresa FFOS-a su izazovi obrazovanja

Centar za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Osijek organizirao je Međunarodni interdisciplinarni 2. Kongres Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Osijek na temu „Izazovi obrazovanja“. Svečanom otvorenju su, uz dekana Filozofskog fakulteta u Osijeku izv. prof. dr. sc. Ivana Trojana, nazočili i rektor Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac, zamjenik župana Josip Miletić te predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Vladimir Ham. 

Prema riječima predsjednika programsko-organizacijskog odbora prof. dr. sc. Zlatka Miliše skup je okupio brojne stručnjake koji će u tri dana Kongresa (3., 4. i 5. studenog) predstaviti iznimno zanimljive teme.

Načelo interdisciplinarnosti često ostane u području prakse, ali kada se organizira susret osobito mladih ljudi onda to daje dignitet ovoj temi, ne samo na području Filozofskog fakulteta ili Sveučilišta u Osijeku, već i cijele Hrvatske. Ovogodišnja krovna tema su izazovi obrazovanja, njegova reforma koja mora biti inicirana upravo na fakultetu i sveučilištu jer problem obrazovanja je opće dobro nacije – kazao je prof. dr. sc. Zlatko Miliša.

Filozofski fakultet ne postoji bez interdisciplinarnosti na čemu se temelji budućnost istraživanja društvenih i humanističkih znanosti koje fakultet pokriva. U tome osobitu ulogu imaju upravo mladi znanstvenici kojima FFOS pruža podršku dugi niz godina, naglašava dekan Fakulteta izv. prof. dr. sc. Ivan Trojan.

Mi smo zapravo servis i potpora mladim i pametnim ljudima koji studiraju na našem fakultetu te ih pokušavamo što više obrazovati kako bi sami mogli promišljati o okolini u kojoj živimo – istaknuo je Trojan.

Podršku Kongresu dao je i zamjenik župana Josip Miletić koji je napomenuo kako je obrazovanje temelj svakog društva i preduvjet za razvoj i napredak zajednice.

Pravi obrazovni kadar ključ je razvoja svakog gospodarstva i društvene cjeline, pa tako i Osječko-baranjske županije, a samo sustavnim radom, promišljanjem i ulaganjima u sve obrazovne grane možemo postići željene ciljeve. Osječko-baranjska županija, kao osnivač osnovnih i srednjih škola, kontinuirano nastoji podići kvalitetu obrazovanja i rada u našim ustanovama, a to će činiti i u budućnosti – kazao je Miletić.