EU-ova “pametna sela” put da se mlade zadrži u ruralnim područjima

Stvaranjem “pametnih sela” možemo zadržati mlade u ruralnim područjima, ocijenjeno je u Virovitici na konferenciji „Pametna sela – EU koncept razvitka ruralnih područja“ .

Zastupnik Sokol, čiji je ured u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom organizirao konferenciju, istaknuo je da koncept razvoja pametnih sela podrazumijeva spajanje prednosti koje imaju ruralna područja – zdravije okruženje bez stresa u odnosu na gradove, zdravija hrana i kvalitetniji život – i ulaganja u moderne tehnologije koje će selima donijeti jednako atraktivniji život.

Time želimo podići razinu poljoprivredne proizvodnje kako bi proizvodima više dodane vrijednosti naši poljoprivrednici bili konkurentniji na europskom tržištu, podići kvalitetu javnih usluga na području obrazovanja i zdravstva i poticati razvijanje drugih grana gospodarstva“, rekao je Sokol u izlaganju na konferenciji.

Dodao je kako se to može postići korištenjem sredstava iz europskog proračuna za kohezijsku politiku Fondova regionalnog razvoja, Europsko-socijalnog fonda i Fonda oporavka i otpornosti.

Za razliku od drugih europskih država mi prvo trebamo riješiti osnovnu komunalnu i prometnu infrastrukturu i u svako selo dovesti širokopojasni Internet ne zanemarujući ulaganja u ljude jer u ruralnim sredinama nedostaju stručnjaci u mnogim područjima“, naglasio je Sokol, član Odbora za regionalni razvoj i potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta za Ruralna, planinska i udaljena područja i pametna sela (RUMRA&Smart Villages).

Prema njegovim riječima koncept pametnih sela trebao bi se realizirati sinergijom Europske unije, države i jedinica lokalne uprave i samouprave.

Sokol je naveo da se inicijativa stvaranja pametnih sela “na europskoj razini pojavila pred nekoliko godina, a kojoj je cilj gospodarska i demografska revitalizacija ruralnih područja uz pomoć digitalnih tehnologija”.

“Dakle naglasak je na ulaganja u digitalne tehnologije, dostupnost širokopojasnog interneta, razvoj poslovanja, posebno visoko dohodovne poljoprivrede, obrazovanja i zdravstva, a to je sve ono što se može financirati sredstvima Europske unije, naročito sredstvima kohezijske politike“, zaključio je.

Videolinkom javila se potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica naglasivši da se jedino sinergijom dionika na svim razinama odlučivanja i organizacija civilnog društva, različitih politika i lokalnih mjera može napraviti iskorak za dobrobit ruralnih zajednica.

Na Panel raspravi „Pametna sela – mogućnosti i dosadašnje prakse u RH“ govorili su i gradonačelnik Virovitice, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok, načelnik općine Sopje Berislav Androš, Emina Kovač, ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije (VIDRA), voditeljica LAG-a Virovitički prsten Sanja Stubičar i tajnica LEADER mreže Hrvatska Bojana Markotić.

(Hina)