Prosvjed protiv načelnika u Čemincu

Tridesetak traktora parkirali su jučer baranjski seljaci pred zgradom Općine Čeminac i tako započeli mirni prosvjed zbog novih nameta koje im je uveo načelnik Zlatko Pinjuh. Načelnika nije bilo u uredu, no bilo ga je na pet metara “predizbornog plakata” kojeg su mu nezadovoljni mještani izvjesili. Petar Pranjić jedan od vođa prosvjeda i predsjednik Udruge poljoprivrednika tvrdi da se Pinjuh ponaša poput faraona, a Čeminac jedinom  privatiziranom općinom u Hrvatskoj.  Naveo je kako je stopa prireza na dohodak povećana je s tri na deset posto. Cijena vrtića porasla je s 470 na 570 kuna, godišnja grobna naknada skočila je s 90 na 120 kuna. Porez na tvrtku podiže se sa 150 na 750 kuna za obrtnike i sa 300 na 1500 za pravne osobe. Bolna je točka seljacima komunalna naknada.
Prije tri godine, primjerice, 5000 kuna godišnje komunalne naknade, lani je skočila na 18.000 do 20.000 kuna, a ove će godine dosegnuti i 50.000 kuna, što je deseterostruko više, rekao je Pranjić.
Ipak najbolnije je ”leglo” uvođenje poreza na korištenje javnih površina, odnosno cesta za traktore, kamione i priključna vozila. Pinjuha optužuju kako zapošljava svoju djecu, rodbinu i prijatelje u Općini, komunalnom poduzeću, imenuje ih u nogometnim klubovima, vatrogasnim zajednicama. Pranjić je naveo niz sumnji u oko eksploatacije pijeska iz načelnikova ribnjaka i državne zemlje.
Radi se o predizbornoj kampanji gospodina Pranjića i male grupice njegovih istomišljenika koji su u proteklih 15 godina HDSSB-ove vladavine bili privilegirani, a tih privilegija u Čemincu više nema. Sve ostalo ne bih komentirao jer predizborna matrica je takva 15 godina, a mještani će reći svoj sud u svibnju – komentirao je načelnik Pinjuh.
Potporu prosvjednicima iskazao je i dožupan Željko Kraljičak, ističući kako su “i država i županija puno uložili da ti ljudi postanu poljoprivrednicima, a izmišljenim nametima ih se tjera na odlazak”.