SCZ OBŽ-11.05.

Održana je 72. sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije na kojoj je razmatrana aktualna situacija u vezi pandemije koronavirusom, o čemu je potom na konferenciji za medije govorio načelnik Stožera Goran Ivanović.

 

Najnovije informacije u Osječko-baranjskoj županiji kažu kako na području županije nema novih oboljelih osoba.Testirano je 70 uzoraka u zadnja 24 sata i nema pozitivnih.O tome je izvijestio načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

{mp3}2020/Lac 11 05 -1{/mp3}

Ivanović je spomenuo  i nove mjere koje su stupile na snagu od ponoći

{mp3}2020/Lac 11 05 -2{/mp3}

 

–    70 uzoraka testirano je na virus COVID-19 u zadnja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek
–    svi nalazi su negativni, što znači da 131 osoba ostao ukupan broj oboljelih od početka epidemije,
–    trenutno je u samoizolaciji 199 osoba
–    u KBC-u Osijek hospitalizirano je sedam pacijenata, dva manje nego dan ranije (upućeni su na kućno liječenje), a niti jedan pacijent nije na respiratoru-    ukupan broj izliječenih osoba je 104
–    ukupan broj preminulih je osam
–    policija je provjeravala 29 osoba u samoizolaciji, a u jednom slučaju osoba nije zatečena na prijavljenoj adresi
–    u nedjelju je bio zadnji dan kontrole e-propusnica za kretanje izvan granica županije. Provjereno je 2.561 osoba i svi su imali valjane dokumente

– Od noćas su stupile na snagu mjere treće faze popuštanja situacije vezano za COVID-19 koje je donio Nacionalni stožer, a jedna od mjera je ukidanje e-propusnica za kretanje po području Republike Hrvatske, osim za otok Brač, što će bitno povećati gospodarske i ostale aktivnosti na ovom području.

Aktualne mjere su najbliže vremenu u komu smo bili do 19. ožujka te u ime Stožera želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u toj priči, od zdravstvenih djelatnika, Zavoda za javno zdravstvo do medija i svih ostalih aktera. I dalje pozivam građane Osječko-baranjske županije da ne popuštamo u mjerama, nego da zaista ostanemo odgovorni.Polako, ali sigurno idemo prema kraju ove situacije – rekao je načelnik Ivanović.

Pojasnio je kako su mjere samoizolacije u ovlasti epidemiološke službe, pa i u narednom razdoblju kada dolazi do popuštanja i na tom planu, te – između ostalih novosti – osobe koje dolaze iz zemalja Europske unije više ne moraju u obveznu samoizolaciju. Slijedi revidiranje podataka o osobama u samoizolaciji, no tu mjeru se ne može samovoljno napustiti nego isključivo uz preporuku epidemiologa, zaključio je.