Regionalni distribucijski centar

Potpisivanjem ugovora za izgradnju prve faze započinje realizacija projekta Regionalnog distribucijskog centra koji je od iznimne važnosti za poljoprivredne proizvođače s područja Osječko-baranjske županije.

Župan Ivan Anušić potpisao je danas ugovore s izvođačima radova, Osijek Koteksom i Projektgradnjom plus za izgradnju, a s tvrtkom H5 za nadzor Regionalnog distribucijskog centra..

Župan Ivan Anušić

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling kaže kako bi troškovi skladištenja za korisnika po kilogramu proizvoda mogli iznositi 1,80 kuna.

Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ

“Regionalni distributivni centar voća i povrća” realizira se kroz tri faze:

  • u I. fazi je izgradnja ULO hladnjače za voće i povrće sa sortirnicom i pakirnicom, te laboratorijem za praćenje kvalitete
  • u II. fazi je izgradnja preostalih skladišnih kapaciteta i linija za brzo smrzavanje, te aukcijska dvorana,
  • u III. fazi je izgradnja tehnološkog parka za preradu voća i povrća sa svim pratećim uslugama potrebnih za stavljanje novoga proizvoda na tržište.

U prostoru sortirnice i pakirnice omogućeno je skladištenje voća i povrća u normalnoj atmosferi i to 66 tona za ekološke proizvođače i 252 tone za konvencionalne proizvođače. Ukupni skladišni kapacitet za skladištenje u normalnoj atmosferi je 318 tona.

Čuvanjem voća i povrća u skladišnom prostoru u kontroliranoj atmosferi dodatno se povećava vrijeme čuvanja, kakvoća i trajnost proizvoda. Hladnjače s kontroliranom atmosferom u pravilu se nalaze u područjima s intenzivnom proizvodnjom voća i služe kao infrastrukturni objekt za objedinjavanje proizvodnje i plasmana na tržište. Primjenom tehnoloških rješenja omogućava se čuvanje voća i povrća kroz dugo razdoblje bez promjena u organoleptičkim i vizualnim svojstvima proizvoda. Tako se različite sorte jabuka mogu čuvati od 5-8 mjeseci, različite sorte krušaka od 5-8 mjeseci, dok druge voćne vrste u kraćem razdoblju.

U prostoru objekta također će se osigurati prostor za liniju za brzo smrzavanje voća i povrća, pogon za preradu jabuka u sok, prostor za tehnološki inkubator za preradu voća i povrća s linijama za probnu proizvodnju, linije za sušenje voća i povrća, te aukcijski prostor za izlaganje i prodaju voća i povrća.

Prema Glavnom projektu ukupna površina RDC je 8.186,81 m2. Ukupni kapacitet skladišnog prostora u ULO režimu i dinamičkoj atmosferi je 2.910 tona i to u 20 komora kapaciteta 150 tona i 6 komora kapaciteta 60 tona. U objektu su odvojeni skladišni prostori, kao i sortirnica i pakirnica za ekološke proizvođače od dijela za konvencionalnu proizvodnju Za ekološke proizvođače osiguran je skladišni prostor od 690 tona i to 3 komore po 150 tona i 4 komore od 60 tona, dok je za konvencionalne proizvođače osiguran skladišni prostor od 2.220 tona i to 10 komora u ULO režimu, odnosno 8 komora kapaciteta 150 tona i 2 komore kapaciteta 60 tona, te 6 komora kapaciteta 150 tona s dinamičkom atmosferom.