Turistima u OBŽ na raspolaganju zanimljivi sadržaji

I ove godine Osječko-baranjska županija nastavlja višegodišnji trend povećanja turističkih rezultata, a osobito se ističu rezultati ostvareni u srpnju koji su najbolji ikada zabilježeni.  Tako je, između ostalog, u tom mjesecu broj noćenja 34 posto veći u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok povećanje za svih sedam mjeseci iznosi 18 posto.

Ukupne rezultate i kretanja u turističkom sektoru danas je komentirala direktorica Turističke zajednice OBŽ Ivana Jurić.

Uz brojna događanja na području županije, gostima su na raspolaganju uvijek zanimljivi sadržaji poput gradskih i riječnih kupališta na Dravi i Dunavu, a i ostatak ljeta obilovat će različitim manifestacijama.

Od početka ove godine u Osječko-baranjskoj županiji ostvareno je 143.000 noćenja, što je, u odnosu na 2022. godinu, rast od 18 %, za isto razdoblje. Kad je riječ o dolascima primjetan je porast od 16 % u odnosu na prošlu godinu.

Dio turističe ponude zasigurno je i pristanište za kruzere u Batini, jednom od četiri takva pristaništa na Dunavu u Republici Hrvatskoj. Sezona međunarodnih riječnih kružnih krstarenja zpočinje već u ožujku i traje sve do studenoga, a riječ je uglavnom o turistima starije životne dobi koji putuju od Njemačke i Austrije preko Budimpešte do Crnog mora.

Zanimljivo je da je porast broja noćenja osjetan podjednako u svim dijelovima županije, od Baranje, preko Osijeka, pa sve do Đakova i Našica. Osječko-baranjska županija bilježi jedan od najviših rezultata na području kontinenta, uz Karlovačku i Krapinsko-zagorsku županiju koja je orijentirana na zdravstveni turizam te je vrlo visoko na ljestvici dolazaka i želja gostiju – naglasila je Jurić.

Kad je riječ o promociji destinacije i turističkog sadržaja, svih pet slavonskih županija organizirano je unutar klastera koji okuplja pet županijskih turističkih zajednica te će na predstojećim sajmovima nastupati zajedno. Tako će, u rujnu ove godine sve županije koje imaju plovne rijeke nastupiti zajedno na sajmu riječnog cruisinga u Hamburgu, s idejom predstavljanja ponude Dunava, Drave i Save. Naglasak klastera ove godine je na promociji vinskog turizma i povijesnih vinarija, kao jedne specifičnosti koju Slavonija i Baranja nude, jer je riječ o subjektima koji djeluju i više stotina godina, a u planu je i niz novih sadržaja, osobito u području outdoor turizma.

Porast broja dolazaka i noćenja treba pratiti i infrastruktura, prije svega u privatnom sektoru, ali i javnom, objasnila je Jurić te se u sljedećih nekoliko godina očekuje barem desetak većih smještajnih jedinica. Turizam na kontinentu razvija se na premisama održivosti, pri čemu je baza ponude koju Slavonija i Baranja nude, neposredan odnos gosta s domaćinom i zajednicom.