Zaposlena i aktivna

Početna konferencija projekta „Zaposlena i aktivna“ održana je 30.studenog u prilagođenim uvjetima, a u skladu s važećim mjerama SCZ. Konferencija,a ujedno i potpisivanje ugovora o radu za 14 žena korisnica ovog projekta, održala se u prostoru Društvenog centra u Belom Manastiru.

 

Nositelj projekta je Udruga Romski nacionalni forum s partnerima Centrom za socijalnu skrb Beli Manastir i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Vrijednost projekta je 1.259.876,29 kuna.

Provedba projekta je osigurana temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Europskog socijalnog fonda i Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. godine u sklopu poziva ZAŽELI – PROGRAM ZAPOŠLJAVANJA ŽENA – FAZA II

Predsjednik udruge Romski nacionalni forum, Branko Petrović naglašava kako je projekt „Zaposlena i aktivna“ iznimno bitan i vrijedan, jer prvenstveno doprinosi rješavanju problema s kojima se suočavaju nezaposlene pripadnice romske nacionalne manjine, ali i ostale žene u nepovoljnom položaju.

Na području Baranje, kroz ovaj projekt, pristup tržištu rada dobilo je 14 nezaposlenih žena na razdoblje od 12 mjeseci koje će pružati usluge za minimalno 84 krajnja korisnika pripadnika treće životne dobi, kojima će se znatno povećati kvaliteta života.U ovom slučaju događa se i sinergija pripadnica romske nacionalne manjine i neromske populacije što dovodi to bolje integracije, razumijevanja i podrške između različitih skupina lokalne zajednice.

Dio žena koje su uključene u projektne aktivnosti dobile su mogućnost i dodatno se obrazovati i to u sklopu osposobljavanje za zanimanje „Gerontodomaćica“ čime će i nakon završetka projekta biti konkurentnije na tržištu rada.

Ciljevi projekta su:

•    Omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama romske nacionalne manjine na području Baranje.
•    Unaprijediti kvalitetu života krajnjih korisnika, odnosno osoba treće životne dobi na području Baranje.