Povjerenica EK Elisa Ferreira posjetila OBŽ

Povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira danas (30. rujna 2022. godine) posjetila je Osječko-baranjsku županiju i Grad Osijek. Zajedno s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Natašom Tramišak prvo je sudjelovala na Konferenciji „EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike. Na Konferenciji, održanoj u prostorijama Nadbiskupijskog vikarijata u Osijeku, također su nazočili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić i drugi uzvanici.

Nakon Konferencije, povjerenica EK za koheziju i reforme Elisa Ferreira, ministrica Nataša Tramišak, župan Ivan Anušić i gradonačelnik Ivan Radić posjetili su Poduzetnički inkubator BIOS u Osijeku, gdje su se razgovarali s poduzetnicima. Potom su obišli gradilište Gospodarskog centra Osijek i novi studentski dom na Kampusu Sveučilišta u Osijeku gdje su se sastali sa studentima. Obišli su i lokaciju OLT-a u Ulici kralja Petra Svačića gdje je župan Anušić prezentirao projekt revitalizacije ovog područja, a posjet je završio obilaskom osječke Tvrđe i predstavljanjem projekta njene obnove. Na Trgu Vatroslava Lisinskog održana je i konferencija za medije na kojoj je rezimiran današnji posjet i značaj europskih sredstava za razvoj Hrvatske.

– U okviru svoga posla zadužena sam za Kohezijski fond koji nastoji pomoći onim regijama ili zemljama koje trebaju pomoć u bržem dostizanju razvijenijih dijelova Europske unije. Upravo smo potpisali Sporazum o partnerstvu između Europske komisije i Republike Hrvatske, koji Hrvatskoj omogućuje korištenje bespovratnih devet milijardi eura iz fondova EU, u razdoblju do 2027. godine. Jako mi je drago što sam u Osijeku, gdje sam zajedno s ministricom Tramišak, županom Anušićem, gradonačelnikom Radićem i rektorom Gubercem imala priliku vidjeti izvrsne projekte koji će zasigurno podići kvalitetu života u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Osim novog sveučilišnog kampusa, Tvrđe te Gospodarskog centra posjetili smo i tvrtke koje su koristile Kohezijski fond, a u svemu mi je bilo izuzetno važno vidjeti duh ljudi i konkretnu pomoć ostvarenu europskim novcem. Također, razgovarali smo i o projektima za područja koja trebaju revitalizaciju i prelazak iz prošlosti u budućnost, a koja će s vremenom generirati nove ideje, tehnologije i rješenja. Upravo je to smisao razvoja – stvarati uvjete za ljude i učiniti neko mjesto poželjnim za život. Potpuno je drugačije donijeti odluku u Bruxellesu, a kasnije na terenu vidjeti kako se neka ideja pretvara u stvarnost, zbog čega se zahvaljujem na ustrajnom radu i trudu svima uključenim u realizaciju izvrsnih projekata – rekla je povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak zahvalila je povjerenici Elisi Ferreira na dolasku na Konferenciju te osobito na potpori u pripremanju Sporazuma o partnerstvu, kao i njegova programa.

– Novih 9 milijardi eura iz Kohezijske politike nove su prilike za rast i razvoj svih krajeva Republike Hrvatske i zato mi je posebno drago što smo upravo iz Osijeka poslali važnu poruku da već sada, po iskustvima iz proteklih osam godina korištenja sredstava iz fondova EU, možemo vidjeti dobre temelje i razliku te da imamo nove planove za budućnost. U desetljeću koje je pred nama, osim najvažnijih politika razvoja koje trebamo postići u smjeru digitalizacije, ozelenjivanja i industrijske tranzicije našeg gospodarstva, imamo prilike i dalje razvijati naša društva, kompletno naše javne usluge, od zdravstvenih i znanosti, obrazovanja, kulture, društvenih sadržaja i svega što je važno da bi svi građani u svim dijelovima RH imali kvalitetnije uvjete za život – istaknula je ministrica Tramišak.

Naglasila je da su se u Sporazumu uvažile potrebe i posebnosti Hrvatske u razvoju infrastrukture područja koja još uvijek zaostaju u razvoju, poput Dalmatinske zagore, Gorskog kotara, Slavonije, Like, Sjeverne Hrvatske i otoka te da se lokalnoj zajednici pridaje snažniji i fokus i potpora.

 – Nakon obilaska i predstavljanja nekoliko velikih projekata zaključili smo da su projekti odlični, a sredstva koja smo uspjeli povući iz fondova EU neće biti uludo utrošena nego će se napraviti ono što se traži i očekuje. To su samoodrživi projekti koji će generirati nova radna mjesta, obnovu demografije, gospodarstva na prostoru Osječko-baranjske županije i istoka Hrvatske. Devet milijardi eura nam je na raspolaganju, a Osječko-baranjska županija je puno puta dokazala da zna kako trošiti i povlačiti sredstva EU, a tom dinamikom ćemo i nastaviti. To je stvarno veliki novac te smatram da moramo kadrovski i na druge načine ojačati i naše institucije kako bi mogli pratiti dinamiku naših projekata, strategija, vizija i svega što nam u ovom trenutku kroz financiranje nudi EU – kazao je župan Ivan Anušić.