Obilježen Dan policije

Polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja pred ulazom u zgradu Policijske uprave osječko-baranjske, te prigodnim programom, u Osijeku je obilježen Dan policije i Dan svetog Mihaela – borca protiv zla, simbola i uzora svakog hrvatskog policajca, sveca zaštitnika i uzdanice.

U počast poginulim hrvatskim policajcima vijence su položili i upalili svijeće članovi njihovih obitelji, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, predstavnici Grada Osijeka, Ministarstva obrane te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

– Današnjim polaganjem vijenaca odali smo počast 60-orici naših kolega koji su svoje živote položili na oltar domovine. Dan policije ujedno je i dan kada se osvrćemo na do sada postignute rezultate, pri čemu smo se uz redovne policijske poslove susretali s različitim izazovima, poput pandemije, izbjegličkog i migrantskog vala te drugih. Otkrivačka djelatnost, odnosno rezultati razriješenosti kriminaliteta su na visokih 82%, a rekordnu razriješenost kaznenih djela od samostalnosti, postigla je i Republika Hrvatska, 73%. Iz toga je vidljivo da je naših 82% razriješenosti izuzetno visok postotak  kojim doprinosimo i nacionalnim podacima – kazao je načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece te istaknuo da intenzivno rade i na rješavanju i istraživanju ratnih zločina te privođenju odgovornih pravdi.

Hrvatska policija bila je prva organizirana i naoružana formacija koja je stala u obranu Republike Hrvatske, a hrabri pripadnici MUP-a nesebično su dali svoje živote za slobodu i neovisnost domovine, istaknuo je zamjenik župana Mato Lukić i čestitao svim djelatnicima MUP-a njihov dan.

– Zahvaljujući njihovom predanom radu svakoga dana mi živimo u sigurnoj državi, što nije slučaj u mnogim europskim i svjetskim središtima. Čestitam im Dan policije i Dan svetog Mihaela, njihovog zaštitnika i želim puno uspjeha u budućem radu – rekao je Lukić.