Održan 4. Dječji kazališni festival

U Belom Manastiru od 25. do 29. svibnja održavao se 4.Dječji kazališni festival. Odisao je mladenašću, dječjim smjehom i veselim predstava. Tijekom tjedna prikazano je pet kazališnih predstava, od kojih i jedna premijera domaćina i to predzadnjeg dana festivala, 28.svibnja.

Belomanastirsko kazalište, nakon drame za odrasle „Dnevnik Anne Frank“, odlučilo je i svojim najmlađim sugrađanima ponuditi novu predstavu, čiji tekst potpisuje popularni Tode Nikoletić (čije predstave ove kazalište igra poslijednjih godina), a režiju Daniela Taslidžić Herman. Riječ je o veseloj i razigranoj interaktivnoj predstavi „Luckasti klauni“ koji u 40-ak minuta imaju zadatak, zajedno s djecom, natjecati se u raznim disciplinama.

Tijekom predstave u prepunom kazalištu oko 300 mališana, bodrilo je svog klauna kojeg su izabrali i zajedno s njim pjevali i plesali. Na kraju predstave, sva su djeca pohrlila na pozornicu na zajednički ples i fotografiranje s smješnim klaunima. Uloge klauna, pripale su Dunji Vlahek, koja je na 55. državnom FHKA festivalu u Vodicama nominirana za najbolju glumicu u Hrvatskoj, i Lei Vadas koja je iz dječje skupine prešla u stalnu postavu dramskog ansambla. Osim domaćina koji su igrali tri predstave, na festivalu su sudjelovali Sinjsko pučko kazalište i Bjelovarsko kazalište. Festival je zatvorila repriza uspješnice domaćina „Put po svijetu“, koja je osvojila i nekoliko nagrada a čiji tekst i režiju potpisuje uhodani dvojac Nikoletić i Taslidžić – Herman. Ujedno u sklopu festivala, održani su i Dani otvorenih vrata udruga koje organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a prilikom kojih su mališani uz gledanje predstava imali prilike i „zaviriti“ iza pozornice, isprobavati kostime ili pitati glumce sve što ih zanima. Uz Šibenik i Sisak, Beli Manastir jedan je od rijetkih hrvatskih gradova koji tradicionalno organiziraju kazališne festivale za djecu.

Festival je, u suradnji s udrugom Alegra i Centrom za kulturu Grada Belog Manastira organiziralo belomanastirsko Gradsko kazalište, a festival je ujedno bio i poslijednja aktivnost u sklopu projekta Privredne banke Zagreb – „Prilika za uspjeh“ pod sloganom „Uz PBZ kazalište za sve“, a koji se provodio proteklih godinu dana u Belom Manastiru s ciljem podizanja kulturne svijesti.