Obnova cesta na području OBŽ-e

Na području Osječko-baranjske županije u tijeku je niz rekonstrukcija prometne infrastrukture, a između ostalih vrlo opsežni radovi odvijaju se na području Grada Osijeka. Stoga su aktualne radove na dionicama tri državne ceste obišli predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić i zamjenik župana Josip Miletić sa suradnicima.

Uvjerili su se tako u tijek radova na rekonstrukciji državne ceste DC 417, odnosno dionici Riječno pristanište Osijek – Nemetin i Vukovarske ulice do raskrižja za Riječnu luku Tranzit te rekonstrukciju kolnika, biciklističke staze i nogostupa nerazvrstane ceste u dionici Vukovarske ulice u Osijeku do raskrižja za Riječnu luku Tranzit duljine 2,0 kilometra. Vrijednosti ugovora je 21 milijuna kuna (bez PDV-a).

Druga dionica odnosi se na izvanredno održavanje državne ceste DC 2, odnosno Južnu obilaznicu Osijeka čiji je sjeverni kolnik od čvora Josipovac do čvora Nemetin u duljini od 19 kilometara predviđen za obnovu. Trenutno se radi dionica u zoni čvora „Elektroslavonija“ do izlaza Osijek Istok u dužini od 800 metara. Ukupna vrijednost radova je gotovo 26 milijuna kuna (bez PDV-a).

Treći dio obilaska bio je na državnoj cesti DC 213 i dionici D 2 – Dalj – granični prijelaz Erdut, čija je vrijednost obnove 90 milijuna kuna, a rekonstrukcija je podijeljena na tri poddionice. Prva se odnosi na dionicu od raskrižja „Nemetin“ do kružnog raskrižja „Aljmaš“ (12,3 kilometara), što se upravo radi. U narednom razdoblju planira se realizirat druga i treća faza, a to su dionice od kružnog raskrižja „Aljmaš“ do kružnog raskrižja „Dalj“ (2,24 kilometara) te potom do graničnog prijelaza Erdut (7,7 kilometara). Rekonstrukcija ceste do Aljmaša tako bi trebala biti zaključena u svibnju iduće godine, dok je kraj radova na cijeloj dionici Osijek-Erdut planiran za ljeto 2024. godine.

– U ovom trenutku izvode se radovi prema 130 milijuna kuna vrijednim ugovorima, a s onime što se projektira za naredno razdoblje ukupna vrijednost radova na području Grada Osijeka je više od 150 milijuna kuna. Nakon obilaska gradilišta možemo izraziti zadovoljstvo obavljanjem radova, a ističem da će najveći dio poslova na sve tri državne ceste biti gotov do kraja godine, odnosno prije početka zime promet će se opet odvijati normalno, bez privremene regulacije – rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te zahvalio Gradu i Županiji na suradnji u projektima koji svima povećavaju kvalitetu života.

Zamjenik župana Josip Miletić rekao je kako je prometna infrastruktura izuzetno važna za Osječko-baranjsku županiju.

– Rekonstrukcijom ovih dionica omogućit ćemo da se po silasku s autoputa do graničnog prijelaza Erdut prometuje po kompletno obnovljenoj prometnoj infrastrukturi. Važno je napomenuti da se istovremeno uz kolnike grade pješačke i biciklističke staze te novi sustav oborinske odvodnje čime se postiže veća sigurnost prometa, kao i kvaliteta infrastrukture koju građani ovih mjesta i zaslužuju – rekao je te zahvalio ministru Olegu Butkoviću i Josipu Škoriću na potpori u projektima.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić istaknuo je kako možemo biti izuzetno zadovoljni ulaganjima u prometnu infrastrukturu na području Grada Osijeka. Naglasio je da se Južna obilaznica Osijeka obnavlja prvi puta od njene izgradnje 1973. godine te dodao da se u Osijeku provodi i niz drugih projekata u prometnoj infrastrukturi, od obnove tramvajske mreže, nabave novih autobusa i tramvaja, izgradnje podvožnjaka, obnove Zračne luke Osijek do obnove željezničkog kolodvora.