Međunarodni dan Dunava

dan dunava
dan dunava

Povodom obilježavanja 29. lipnja, Međunarodnog dana Dunava, u otvorenom paviljonu Prijemnog centra u Kopačevu premijerno će biti prikazan novi promotivni film o Kopačkom ritu pod nazivom “Skriveno blago močvare”.

Snimanje filma financirano je sredstvima EU u okviru projekta ”Izgradnja turističkog pristaništa na jezeru Sakadaš”, a autori filma su Mario Romulić i Dražen Stojčić.

Dan Dunava obilježava se svake godine 29. lipnja. Dunav je iza Volge druga najduža i vodom najbogatija rijeka u Europskoj uniji. Kroz povijest uvijek je bio važan međunarodni plovni put. Rijeka Dunav teče kroz ili čini granicu ovih država od izvora prema ušću a to su: Njemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Bugarska, Rumunjska, Modlavija i Ukrajina a u riječni sastav Dunava spadaju i Italija, Poljska, Švicarska, Češka, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Albanija.

dunav

Republika Hrvatska je jedna od prvih država koja je podržala ideju zaštite rijeke Dunav time što je potpisala Konvenciju o suradnji na zaštiti i održivoj uporabi rijeke Dunav. Veliki dio Podunavlja uvršten je u ekološku mrežu Natura 2000. Posljednjih godina provodi se čitav niz aktivnosti u cilju unapređenja upravljanja ovim područjem. Rezultat toga je proglašenje Regionalnog parka Mura – Drava te Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav između Hrvatske i Mađarske. Vlada Republike Hrvatske 10. veljače 2011. donijela uredbu o proglašenju Regionalnog parka Mura – Drava koji se proteže  kroz pet županija Republike Hrvatske  Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Virovitičko – podravsku i Osječko – baranjsku županiju, u ukupnoj površini od 87.680,52 ha a najveći udio u površini parka pripada Osječko – baranjskoj županiji 29, 84 %. Park prirode Kopački rit također ima veliki značaj kao zaštićeno područje jer je dio Prekograničnog rezervata Biosfere Mura – Drava – Dunav.