Svjetski dan vlažnih staništa

kopacki rit os bilje
kopacki rit os bilje

Međunarodni dan vlažnih staništa obilježava se 2. veljače. Park prirode Kopački rit ovaj dan obilježava u suradnji s učenicima Osnovne škole Bilje koji su pripremili likovne radove, satave i glazbeni nastup – VIDEO.

S obzirom na epidemiološku situaciju, ove godine su morali  prilagoditi aktivnosti. Učenici 2.a i 2.b razreda, pod vodstvom svojih učiteljica  Renate Lazar i Biljane Svrtan, priredili su likovne radove, literarne sastave i glazbeni nastup s temom Kopačkog rita i njegovih prirodnih posebnosti.

{youtube}ZPc4nBpwRaY{/youtube}

Ovogodišnjom temom Svjetskog dana vlažnih staništa posebna se pozornost daje močvarama kao izvoru slatke vode te se potiču akcije na njihovom obnavljanju i zaustavljanju njihovog gubitka. Cijeli se svijet suočava s rastućom krizom nedostatka slatke vode koja predstavlja veliku prijetnju cijelom čovječanstvu i našem planetu. Koristimo daleko veće količine slatke vode nego što nam je priroda može osigurati, a istovremeno uništavamo močvarne ekosustave. Stoga se ovogodišnjom kampanjom naglašava doprinos močvara količini i kvaliteti slatke vode na Zemlji jer su voda i močvare povezane u nerazdvojnom suživotu koji je presudan za život, našu dobrobit i zdravlje našeg planeta.

Također, već niz godina na ovaj dan PP Kopački rit objavljuje rezultate zimskog prebrojavanja ptica koje se obavlja u sklopu Međunarodnog projekta (IWC – International Waterbird Census), a provodi se svake godine u siječnju. IWC je 1967. pokrenuo Wetlands International, međunarodna organizacija kojoj je cilj zaštita i očuvanje vodenih staništa na globalnoj razini. Danas u ovoj akciji sudjeluju 143 zemlje svijeta, a dobiveni rezultati služe za prepoznavanje važnih zimovališta za ptice, praćenje kretanja brojnosti ptica, njihovu pravodobnu zaštitu, a na široj skali koriste se u studijama o klimatskim promjenama i kretanjima bolesti poput ptičje gripe.

Hrvatska je potpisnica projekta od 25. lipnja 1991., a Kopački rit je na listi od 1993. Tijekom godina, u zimskom prebrojavanju na području Parka prirode Kopački rit, osim zaposlenika JUPP Kopački rit sudjeluje i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, te brojni volonteri.

Osim na području Parka prirode Kopački rit, zimsko prebrojavanje ptica močvarica provedeno je i na području Ekološke mreže (POVS) Dunav sjeverno od Kopačkog rita, a koje obuhvaća i dio područja (POP) Podunavlje i donje Podravlje sjeverno od Parka čime je pokriveno cijelo poplavno i utjecajno područje rijeka Dunava i Drave. Ukupno je prijeđeno preko 266 km unutar 58 transekata. Zabilježene ptice močvarice čine patke, guske, veliki vranci, ždralovi, labudovi, galebovi, čaplje, ronci, gnjurci, vodomari, liske.