Međunarodna manifestacija mađarskih običaja

Udruga mladih Lug prošle subote održala je međunarodnu manifestaciju koja prikazuje mađarske običaje.

Karakteristike mađarske kuhinje sastavni su dio mađarske kulture. U našem kraju, u trokutu između Dunava, Drave i državne granice, najznačajniji „član“ naše gastronomije jeste fiš paprikaš. Fiš paprikašom slavimo Uskrs, Božić, ali i tijekom tjedna često puta se kotlić nađe na stolu.

Riblje jelo koje se nekada davno smatralo hranom pretežito siromašnih, danas je prava posebnost, tako je nedavno dospjelo na listu 100 svjetskih najboljih tradicionalnih jela.

Koliko je ovo jelo rasprostranjeno dokazuje i to da gotovo nema baranjskog mjesta u kojemu se ne organizira natjecanje u kuhanju fiš paprikaša.

Držimo važnim da ovo naše tradicionalno jelo učinimo još poznatijim. To smo i uspjeli postići, naime, natjecanje je tijekom godina postalo toliko poznato, da pristižu sudionici i iz drugih mjesta; 29 timova se prijavilo, bilo je natjecatelja iz Baranje, Slavonije i preko granice, a među ostalima došli su i predstavnici Udruge prvaka u kuhanju fiša iz mađarske Baje – rekao je Erik Munk, predsjednik Udruge mladih Lug.

Redom su se palile vatre pod kotlićima, svatko je nastojao prema svojim najboljim znanjima skuhati najdraže jelo regije u kotliću. Žiri je uzorke ocjenjivao prema boji, okusu i harmoniji, izabrali su tri najbolja. Prvo mjesto osvojio je Žolt Faraho iz Kopačeva, drugi je Branimir Lovrić iz Slavonskog Broda, dok je brončano mjesto osvojio Robert Molnar iz Vardarca.

Događanje koje prikazuje mađarske običaje ostvareno je uz potporu Savjeta za nacionalne manjine.

Kepes Ujsag