Mađarska večer u Zmajevcu

Velika dvorana Doma kulture u Zmajevcu bila je puna posjetitelja na Mađarskoj večeri koja je održana u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Baranyai Júlia, uz predstavi i zabavu uz glazbu.

Kulturno-umjetničko društvo Baranyai Júlia, sa sjedištem u Zmajevcu, već godinama organizira mađarsku večer. Cilj programa je malo razveseliti život ljudi koji žive u selu.

– Ovogodišnji program je bio visoke kvalitete i Dom kulture u Zmajevcu je bio pun posjetitelja. Popularnost našega događanja ne može se mjeriti samo brojem posjetitelja, mislim da smo uspjeli napraviti vrlo sadržajan program – izjavila je za list Kepes Ujsag Melisa Fabijan, tajnica Kulturno-umjetničkog društva Baranyai Júlia.

Publiku, koja se nije sastojala samo od mještana Zmajevca, prvo je pozdravio Atila Horvat, predsjednik društva, potom je riječ preuzeo Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara. Rekao je, kako su u zadnje vrijeme, u Zmajevcu, došli na red i programi visoke kvalitete, uz potporu DZMH, na kojima se mogao susresti s mještanima Zmajevca. Objasnio je, kako prije, tako i sada i u budućnosti radi na osiguravanju takvih pravnih, političkih i materijalnih okolnosti koje služe interesima Mađara u Hrvatskoj, kako i u budućnosti ne bi manjkalo ovakvih i sličnih lijepih programa, kao što je i mađarska večer u Zmajevcu. Kako bi se to ostvarilo, on vjeruje u suradnju i podršku mještana Zmajevca.

Nakon pozdravnih govora, slijedio je kulturni program. Prvo su mladi Zmajevca recitirali nekoliko prigodnih, jesenjih pjesama. Potom je slijedila kazališna skupina Umjetničkog društva Petőfi Sándor iz Bezdana (Vojvodina), koji su u Zmajevac stigli posredovanjem Ištvana Midlinszkog, potpredsjednika mjesnog društva, predstavili su se sa odabranim dijelovima mađarske retro komedije koja danas već slovi klasičnim komadom.

Potom je slijedila večera i zabava uz glazbeni sastav. KAZ, iz Kopačeva, koji je do kasnih večernjih sati održavao ionako već dobro raspoloženje, a gosti su plesali čardaš cijelu noć.

Program je održan uz potporu Savjeta za nacionalne manjine i Zakladu Bethlen Gábor.

Kepes Ujsag