Međunarodni dan muzeja 2022.

Muzej Slavonije trodnevnim programom obilježava Međunarodni dan muzeja 2022 na temu Moć muzeja. Muzej ujedno ove godine obilježava 145. godina osnutka i djelovanja.

Do četvrtka 19. svibnja posjetitelji mogu sudjelovati u prigodnom i raznolikom programu.

PROGRAM

17. svibnja 2022. u 12:00
Predstavljanje Osječkoga zbornika 37
Zbornik će predstaviti dr. sc. Luka Pejić i dr. sc. Marina Vinaj.
Lokacija: Muzej Slavonije, Odjel knjižnice, Trg Ivana Pavla II. br.1, Osijek

18. svibnja 2022. u 13:00
Predstavljanje publikacije 80 godina izdavačke djelatnosti Muzeja Slavonije :
1942. – 2022. autorice Ivane Knežević Križić
Muzej Slavonije ove, 2022. godine obilježava dvije značajne obljetnice: 145. godišnjicu djelovanja te 80. obljetnicu izdavačke djelatnosti (1942. – 2022.).
Upravo ova značajna obljetnica izdavačke djelatnosti prilika je da Muzej Slavonije predstavi bogatstvo svojih izdanja od sredine 20. stoljeća do danas. Publikaciju će predstaviti recenzentica mr. sc. Snježana Radovanlija Mileusnić, knjižničarska savjetnica i voditeljica Knjižnice Muzejskog dokumentacijskog centra u Zagrebu. Publikaciju prati prigodna izložba.
Lokacija: Muzej Slavonije, Trg Sv. Trojstva 6, Osijek

18. svibnja 2022. u 19:00
Besplatno vodstvo za posjetitelje
Povodom zatvaranja izložbe Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti” autora Stephana Lupina muzejska pedagoginja Jesenka Ricl provest će posjetitelje kroz izložbu.
Lokacija: Muzej Slavonije, Trg Sv. Trojstva 6, Osijek

19. svibnja 2022. u 19:00
Muzejski četvrtak: O tempore, o mores
Ugodni razgovor aktualnog ravnatelja Denisa Detlinga s drugim najdugovječnijim ravnateljem Muzeja Slavonije Mladenom Radićem
Lokacija: Muzej Slavonije, Trg Sv. Trojstva 6, Osijek

MOĆ MUZEJA SLAVONIJE – 145 GODINA POSTOJANJA I DJELOVANJA
Muzej Slavonije najstarija je kulturna ustanova u gradu Osijeku te jedan od najstarijih muzeja u Hrvatskoj. Muzej je osnovan 1877. godine kao Muzej slobodnog i kraljevskog grada Osijeka. Iako gradski muzej u svojim je počecima bio jedina ustanova koja je prikupljala spomeničku baštinu s područja današnje istočne Hrvatske. Godine 1946. Muzej mijenja svoj naziv koji je zadržao do danas. Najvećim je dijelom svog postojanja i djelovanja, skrbi o baštini i njenom interpretacijom, bio i ostao vezan uz sredinu u kojoj je osnovan. Muzej Slavonije je danas nacionalni muzej, vodeći regionalni muzej i najveći muzej općeg tipa u Hrvatskoj s bogatim fundusom značajnim u lokalnom, regionalnom, pa i nacionalnom okviru. U proteklih 145 godina se MOĆno učvrstio kao važan i nezaobilazan čimbenik društvenog i kulturno-prosvjetnog života grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, prepoznatim i prisutan u nacionalnim i nadnacionalnim okvirima.

O MEĐUNARODNOM DANU MUZEJA 2022.
Muzeji grada Osijeka su posebna mjesta o čemu svjedoče izložbeni postavi, muzejske publikacije i tematski programi. Muzej Slavonije je jedan od tri muzeja koji na specifičan način posjetiteljima otkrivaju vrijednosti kulturne baštine, a kroz interpretaciju muzejskih predmeta posjetiteljima nude otkrivanje novih značenja i rađanje novih ideja. Muzejska zajednica propitkuje ulogu suvremenog muzeja kao agenta pozitivnih promjena u kontekstu izazova s kojima se susreću posjetitelji, ali i muzejski djelatnici. Zajedno rade na postizanju održivosti, na digitaliziranju i pristupačnosti, ali i na izgradnji zajednice u kojoj osluškuju želje naših korisnika, ruše zidove i promiču izgradnju mostova, različitosti i njeguju društvenu memoriju.

Više o ovogodišnjoj temi MDM 2022. saznajte na poveznici: https://mdc.hr/…/newsletter/newsletter-05-04-2022…

Izvor: FB