Lokalni izbori u svibnju-mjere zaštite od zaraze

Preporuke,odnosno mjere zaštite od zaraze koronavirusom prilikom održavanja izbora u svibnju

Za pojedine izborne radnje izborna tijela, odnosno povjerenstva, njih 576 bi ih se trebala obavezno pridržavati.

Uz opće mjere zaštite, koje podrazumijevaju redovitu dezinfekciju ruku i fizičku udaljenost od dva metra u odnosu na druge osobe, HZJZ ističe obvezno nošenje maski za sve osobe u zatvorenim prostorima.

Na ulazima u objekte, u dvorane te u radnom prostoru nužno je postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom, sve prostore treba redovito prozračivati, navodi se u preporukama koje su objavljene i na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Najveći broj sudionika koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenim prostorima bit će propisan Odlukom Stožera civilne zaštite koja je na snazi na taj dan, fizički razmak od dva metra je obvezan.

Sjedeća mjesta u radnim prostorima trebaju biti međusobno udaljena dva metra. Isto pravilo vrijedi i ako članovi izbornih tijela svoj posao rade stojeći.

Ako im za pojedine izborne radnje trebaju doći druge osobe, preporučuje se utvrditi raspored njihova dolaska, s tim da i te osobe obvezno nose maske.

Članovi izbornih tijela i njihovih stručnih timova trebaju prije dolaska u smjenu izmjeriti tjelesnu temperaturu, pa ako im je u ujutro viša od 37,2 °C, ako se osjećaju bolesno ili imaju bilo koje znakove bolesti, ne trebaju dolaziti, nego se javiti liječniku.

Potrebno je dezinficirati često dodirivane površine kao što su ručke na vratima i prozorima, rukohvati, slavine, tipke vodokotlića, prekidači za struju, zvona na vratima, tipke u liftovima.

Površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinficirati prije početka i nakon završetka radnog dana te minimalno još jednom, primjerice za dnevne stanke ili oko sredine radnog vremena.

Površine radnih pultova ili stolova treba dezinficirati i češće, primjerice svakih sat vremena. Ako je moguće, preporučuje se na njima ugraditi zaštitne pregrade.

Po završetku rada izbornih povjerenstava potrebno je temeljito dezinficirati površine i provjetriti prostorije.

HZJZ upućuje i na potrebu održavanja higijene sanitarnih čvorova te dizala na koja treba postaviti sigurnosne upute, uključujući maksimalni dozvoljeni broj osoba koje istodobno koriste dizalo.

PREPORUKE

Te preporuke tiču se općinskih, gradskih i županijskih povjerenstava koja će provoditi lokalne izbore u nedjelju, 16. svibnja.