Hrvatska s Maltom zaključuje prvi ciklus kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo

Hrvatska nogometna reprezentacija u samo sedam dana mora odraditi čak tri kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvu koje će se održati krajem iduće godine u Kataru. Baš kao i ove kvalifikacije, to će Svjetsko prvenstvo biti po mnogo toga jedinstveno, a najočitija njegova značajka je upravo vrijeme odigravanja u studenom i prosincu. Ono što kvalifikacije čini jedinstvenima je sam format te činjenica da se sve kvalifikacijske utakmice moraju odigrati u samo osam mjeseci što dovodi do jako zgusnutog rasporeda.

Tri boda iz prve dvije utakmice

Kao što znamo, Hrvatska je u prve dvije kvalifikacijske utakmice uspjela upisati samo tri boda, a ti su bodovi došli prije par dana kada je na Rujevici poražen Cipar rezultatom 1-0. Međutim, ono što je duboko razočaralo sve navijače Hrvatske je samo otvaranje kvalifikacija i utakmica protiv Slovenije u kojoj je istim rezultatom Slovenija došla do svoja tri boda. Ubrzo nakon te utakmice, svima je postalo jasno u kakvoj se rezultatskoj krizi nalazi nogometna reprezentacija te da je pod hitno potrebno nešto poduzeti po tom pitanju.

Negativan niz kakav se ne pamti okončan protiv Cipra

Do spomenute pobjede nad Ciprom koja je došla pogotkom Pašalića, Hrvatska je uspjela ostvariti negativan niz kakav dosad nikada u povijesti nije imala. Radi se o broju uzastopnih poraza u službenim utakmicama, a izbornik Zlatko Dalić i njegovi izabranici porazom od Slovenije došli su do čak četiri vezana poraza. Malta će prema prognozama koje su za ovu utakmicu dale sportske kladionice biti pravi protivnik za pokrenuti jedan novi, pozitivni niz i doći do dvije uzastopne pobjede u samo četiri dana.

Format kvalifikacija

Kao što smo rekli, ove kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo bit će jedinstvene po svom formatu. One se odigravaju u deset skupina, a samo prvoplasirana ekipa iz svake skupine će izboriti direktni plasman na Svjetsko prvenstvo. Drugoplasirane ekipe će zajedno s još dvije najuspješnije reprezentacije Lige nacija koje nisu izborile plasman na Svjetsko prvenstvo ponovno biti podijeljene u tri skupine od po četiri ekipe. Na taj će način od ukupno 12 reprezentacija, pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu izboriti još samo tri reprezentacije. Jako je važno stoga izboriti to tako željeno prvo mjesto skupine kvalifikacija, ali kako stvari stoje, to će biti izuzetno teško.

U našoj skupini trenutno vodeću poziciju drži Rusija koja je upisala dvije pobjede iz dva susreta, a s tri boda je slijede Slovenija i Hrvatska. Slovačka je dva puta remizirala te ima dva boda, dok Malta i Cipar imaju po jedan osvojen bod. Rusija će ovo kolo igrati protiv Slovačke u gostima, a Cipar će dočekati Sloveniju.

Nakon Malte pripreme za Europsko prvenstvo

Nakon utakmice s Maltom, igrači će se vratiti svojim klubovima, a iduće okupljanje trebalo bi biti krajem svibnja kada kreću pripreme za Europsko prvenstvo koje za Hrvatsku počinje utakmicom protiv Engleske 13. lipnja. U tim će pripremama Hrvatska igrati dvije prijateljske utakmice. Protivnici u tim ogledima bit će nam Armenija te Belgija koja će doista testirati pravu snagu reprezentacije pred ovo vrlo važno natjecanje. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo nastavit će se 1. rujna kada će Hrvatska igrati možda i najvažniju utakmicu protiv Rusije u gostima.

(Plaćeni oglas)