Bogatić o problemu Projekta širokopojasnog pristupa

Održana je 22. sjednica Županijske skupštine na kojoj je vijećnik Marko Bogatić upozorio na problem provedbe Projekta razvoja širokopojasne infrastrukture za područje grada Belog Manastira i baranjskih općina.
Riječ je o investiciji vrijednoj gotovo 100 milijuna kuna koju je odobrilo Ministarstvo gospodarstva, s 20 tisuća kuna ju financira Grad Beli Manastir, a ostatak sredstava osiguravaju Osječko-baranjska županija i Ministarstvo gospodarstva. Općina Čeminac odbija dati svoju suglasnot za Projekt zbog čega bi mogao ostati nerealiziran. Župan je odgovorio da su pravila vrlo jasna, odnosno da sve općine obuhvaćene tim planom moraju dati suglasnost za uvođenje širokopojasnog interneta.
Nažalost, jedna općina i jedan načelnik to ne želi potpisati i velika je mogućnost i opasnost da projekt od 90 milijuna kuna za Baranju propadne upravo zbog nedostatka jednog potpisa načelnika koji u ovom trenu ne objašnjava zašto to ne želi potpisati – dodao je župan.

Naime, Europska Unija financijski podržava uvođenje širokopojasnog (brzog) Interneta u teže dostupne krajeve gdje postojeći operateri telekomunikacijskih usluga ne pokazuju interes za izgradnju vlastite infrastrukture. Stoga pojedine jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj mogu dio troškova izgradnje infrastrukture za pristup brzom Internetu financirati bespovratnim sredstvima iz EU fondova.
Vijećnik Ivica Šimundić pitao je kako će smjena slavonskih ministara Gabrijele Žalac i Tomislava Tolušića utjecati na nastavak projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Župan je istaknuo kako je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem projekt Vlade RH koja je iznimno osjetljiva prema potrebama istoka Hrvatske te da će se svi dosadašnji projekti nastaviti provoditi i u mandatima novih ministara.