Pinjuh – Podnio ostavku kako bi izašao iz istražnog zatvora

Zlatko Pinjuh, načelnik Općine Čeminac u petak je, iz osječkog istražnog zatvora u kojem se nalazi od 29. travnja, poslao pisanu ostavku na dužnost načelnika.

Potvrdio je to njegov odvjetnik Hrvoje Grubeša Jutarnjem listu. Nakon mjesec i pol dana zatvora Pinjuh je očito odlučio prekinuti tu svoju agoniju ostavkom, koja se nametala kao jedino rješenje za izlazak iz istražnog zatvora u kojem se nalazi zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela za koje je USKOK protiv njega pokrenuo istragu u travnju ove godine.

Podsjetimo, Pinjuh je prvoosumnjičeni u istrazi da je na nezakonit način osigurao subvencioniranje stambenih kredita od strane Općine, između ostalih, za sebe, svoje sinove i svojtu kao i još neka kaznena djela kojima je Općini, sumnja USKOK, učinjena šteta od 426.000 kuna. Tom istragom, osim Pinjuha osumnjičeni su njegovi sinovi Marko i Ivan, njegova nevjenčana supruga Mirta Dorić te ravnateljica Dječjeg vrtića Ivančica u Čemincu Valentina Lovrić, inače zaručnica sina M. Dorić.

Ova istraga naslanja se na već podignutu optužnicu iz prosinca 2020. godine protiv Pinjuha i njegovih sinova Marka i Ivana, kao i predsjednika Općinskog vijeća Čeminca Marija Kralja, te Josipa Crnčana, višeg referenta u Općini i Marka Drmića, tadašnjeg direktora općinske tvrtke Komunalno. Drmić je, inače, sin M. Dorić, a Crnčan joj je nećak. Ta optužnica, u kojoj se navodi da su Općina i komunalno poduzeće na sličan ili identičan način oštećeni za ukupno 259.000 kuna još nije potvrđena.

Zlatko Pinjuh

Aktualna kaznena prijava protiv Pinjuha je podignuta 22. travnja, ali prvi pokušaj USKOK-a da ga smjesti u istražni zatvor nije prošao, jer je sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odbio zahtjev, a Pinjuhu je odredio mjere opreza, između ostalog i zabranu približavanja svjedocima na manje od 50 metara.

Kako su dvije svjedokinje ujedno i zaposlenice Općine, Pinjuh ih je odmah premjestio u drugu, staru, zgradu Općine i tako riješio problem približavanja, jer je on tako mogao nesmetano dolaziti u novu zgradu Općine. Ubrzo je učinio i korak više, pa je jednu od njih, pročelnicu Jedinstvenog upravnog odjela razriješio dužnosti, smatrajući da je, kako nam je rekao, “iskoristila svoj položaj da bi napakirala i podmetnula načelniku Općine Čeminac tobožnje činjenje kaznenih djela, a kako bi se očito zadovoljila bolesna ambicija. I ne samo to, nego je svjesno i namjerno obmanula i USKOK u svojim iskazivanjima te im selektivno dostavljala dokumentaciju s čime se postigao cilj da se obitelj Pinjuh ponovno izlaže nekakvim sumnjama u počinjenje kaznenih djela o čemu ne postoji nijedan dokaz.

Dva dana nakon tog poteza Pinjuh je ipak završio u istražnom zatvoru, jer je izvanraspravno vijeće osječkog suda, odlučujući o žalbi tužitelja, preinačilo odluku suca istrage te mu odredilo jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela te opasnosti od utjecaja na svjedoke.