30 godina od osnutka DZMH

Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (DZMH) održala je svečanu sjednicu u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu povodom obilježavanja 30. obljetnice osnutka, kojoj su nazočili ugledni hrvatski i mađarski političari iz Karpatskog bazena, dužnosnici ministarstava i lokalnih samouprava.

Demokratska zajednica Mađara Hrvatske osnovana je 1993. godine, u teškom razdoblju punom iskušenja i izazova. Zatim postupno postaje nacionalna organizacija koja se bavi zaštitom i zastupanjem interesa mađarske manjine u Hrvatskoj, razvojem amaterske umjetnosti, održavanjem visokog nivoa očuvanja običaja, razvojem i ako treba zaštitom obrazovanja na materinjem jeziku. Da bi se sve to postiglo, bila je potrebna hrabrost, vjera, naporan rad, i veliki broj ljudi spremnih pomoći.

Na početku sjednice minutom šutnje odali su počast, u posljednjih pet godina, preminulim osnivačima i istaknutim članovima udruge.

Róbert Jankovics, predsjednik DZMH, u svome svečanom govoru pričao je o najznačajnijim postignućima, izazovima i teškoćama u trideset godina. Predsjednik DZMH naglasio je: u zadnjih trideset godina učinjena su dva „atentata“ protiv Mađara u Hrvatskoj. Prvi je bio sam Domovinski rat, tragični događaji između 1991. i 1997. godine, koji su gotovo uništili mađarsku zajednicu. A drugi je učinila lijevo-liberalna vlada Mađarske između 2002. i 2010. godine, svojim maćehinskim stavom i uspješno izvedenim dijeljenjem nacije koja živi izvan granica Mađarske – izjavio je Róbert Jankovics, te se izrazio: „Nakon svega i bez obzira na ta dva atentata, korijeni DZMH izrasli su toliko duboko i snažno, da nas nitko i ništa više ne može skrenuti sa zacrtanog puta.

Spomenuo je kako je jedan od najvećih postignuća, ujedinjenje zajednice. – Nakon dvadeset godina razdvojenosti među Mađarima u Hrvatskoj više nema podjele – naglasio je.

Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, kao osobni izaslanik Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade, čestitao je DZMH povodom obilježavanja 30. obljetnice osnutka. Kako je rekao, posljednjih godina Vlada Republike Hrvatske aktivno pruža potporu Mađarima u Hrvatskoj.

Na kraju je uputio čestitke povodom 30. obljetnice DZMH sa željom, da može/možemo raditi još više, još bolje, da Hrvatska postane još poželjnije mjesto za život i rad.

Na kraju svečanosti dodijeljena je nagrada za životno djelo Ács Gedeon, Peteru Sekerešu, koji je nesebično pristao registrirati tada osnovanu DZMH na njegovu adresu stanovanja u Zagrebu.

Trideset godina DZMH – naslov je izdanja objavljenog povodom obljetnice

Róbert Jankovics, predsjednik DZMH, u svome završnom govoru rekao je kako je ova publikacija pripremljena povodom tridesete obljetnice osnutka udruge, koja bez potrebe za cjelovitošću predstavlja povijest DZMH – događanja koja su joj prethodila, osnutak i godine koje su uslijedile, desetljeća, uspjehe, ali i te divlje borbe koje su joj bile nametnute. Drugi dio publikacije daje pregled najvažnijih prekretnica i rezultata udruge za zaštitu i zastupanje interesa, od prijelomne 2016. godine, pa gotovo do danas. Primjerak izdanja uručen je svakome sudioniku svečane sjednice.

Program događaja svojim nastupom uveličale su folklorne skupine KUD Petőfi Sándor iz Laslova i Csárdás, plesna skupina DZMH iz Suze, te Annamária Tót iz Dalj Planine solo pjevanjem.