Graševina Vina Belje osvojila IWC trofej

Na International Wine Challenge-u, jednom od najutjecajnijih svjetskih ocjenjivanja vina koje se u vinskim krugovima spominje kao i najstrože, hrvatski vinari su osvojili pet zlatnih medalja između kojih su organizatori birali vino koje će osvojiti nacionalni trofej. Ovog tjedna su na službenim stranicama ocjenjivanja proglašeni osvajači regionalnih trofeja, a najbolje hrvatsko vino na IWC ocjenjivanju je arhivska graševina Vina Belje iz berbe 2006.

Ova nagrada je posebno priznanje graševini kao najznačajnijoj vinskoj sorti u Hrvatskoj, koju brojni proizvođači, među njima i Vina Belje, preferiraju u svojim nasadima. Izvrsna kao mlado, svježe vino, graševina je među rijetkim vinskim sortama koje imaju izniman potencijal odležavanja u podrumu nakon kojeg nastaju velika vina kao što je Graševina Vina Belje iz 2006. godine.

Marijan Knežević, glavni enolog Belja, za ovaj svjetski uspjeh ističe: „Ovo je veliko priznanje za nas, ali i za graševinu kao sortu. Iskreno se nadam da će osvajanje regionalnog trofeja na IWC-u doprinijeti u afirmaciji graševine na tržištu jer ova sorta na to predugo čeka. Graševinu bih posebno preporučio mlađoj publici koja tek otkriva svijet vina jer se izvrsno i lako sljubljuje s različitim jelima naše domaće kuhinje. Oni koji preferiraju svježa vina, u graševini će pronaći citrusne note i svježinu kod mladih vina, a za one koji vole punoću okusa i bogatu teksturu idealne su odležane graševine.Uz čestitke svim hrvatskim vinarima koji su sudjelovali na ovom ocjenjivanju, smatram da je ova visoka nagrada za našu graševinu još jedna  potvrda bogatstvakoje imamo u našim vinogradima i podrumima.“

Uz graševinu, i cuvée rose Vina Belje je ostvario svjetski uspjeh osvajanjem zlatne medalje na specijaliziranom ocjenjivanju rose vina pod nazivom International Rosé Championship koje se održava u poljskom Krakovu. Ovo ocjenjivanje ima poseban pristup ocjenjivanju vina pa je umjesto zbrajanja osvojenih bodova fokus na osobitosti i stilu svakog pojedinog vina na ocjenjivanju. 

„Riječ je o poluslatkom roseu iz berbe 2022. u kojem dominira pinot crni kojeg nadopunjuju pinot sivi i cabernet sauvignon. S cuvée roseom bilježimo izniman uspjeh među našim potrošačima što potvrđuje činjenica da smo u zadnje tri godine udvostručili proizvodnju.Istaknuo bih da je prema mišljenju stručnih ocjenjivača naš svježi rose nagrađen i kao „Best value“ vino na ocjenjivanju što znači da potrošačima dajemo najbolju vrijednost i kvalitetu u ovom roseu“ – rekao je Marijan Knežević u svom osvrtu na nagradu.