27. slavonski biennale

Izložba 27. slavonski biennale otvara se 10. prosinca 2020. u 12 sati on-line nadruštvenim mrežama Muzeja likovnih umjetnosti.

 

Okolnosti u kojima se trenutno nalazimo primorale su nas na prilagođavanje situaciji koja je neizvjesna, a samim time i donosi nove načine rada. Slijedom rečenog, 27. slavonski biennale moći će se posjetiti u Muzeju od petka, 11. prosinca u našem redovnom radnom vremenu (utorak – petak od 10 – 20 i vikendom od 10 – 13 sati), uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. 27. slavonski biennale ostaje otvoren do kraja veljače 2021.

Slavonski biennale svoje je prvo osječko ostvarenje doživio 1968. godine. Od tada je prošlo više od pola stoljeća, što je samo po sebi respektabilan broj godina, broj koji očekivano sadrži mnogo toga, bilo da pričamo o ljudskim životima bilo o izložbenim manifestacijama. Od početnog, revijalnog prikaza recentnog stvaralaštva Slavonaca do nastojanja proboja u šire umjetničke scene, od mirnih vremena do ratnih biennala, od razdoblja rasta do razdoblja odmora…,

 

27. izdanje manifestacije u budućim će se pregledima izdvajati po pandemijskoj specifičnosti vremena u kojem je ostvareno – vremena u kojem je izložba postavljena u izolaciji muzejskog prostora, a posjetitelji su je razgledali u svojim domovima. Muzeološki izazovi kako izlagati beskontaktno, virtualno, gotovo skrivajući se od nevidljivog neprijatelja, ostat će trajna oznaka 2020. godine. No naziv Slika kao virus nije nužno samo izravna referenca na virusnu ugrozu koja je obilježila tekuću godinu (iako nam je to možda prva i prirodna pomisao), već je referenca i na širu sliku suvremaenosti i sveprisutne funkcionalne zakonitosti ljudske vizualne kulture.
Valentina Radoš (iz izložbenog kataloga)

Ovogodišnje izdanje Slavonskog bijenala pod nazivom Slika kao virus želi propitati reakcije umjetnika na potpuno novu situaciju u kojemu se putevi nevidljivih neprijatelja (virusa) i hiper-vidljivih vizualnih komunikacija susreću i često razmjenjuju uloge. Izabrani su radovi 35 autora i autorica te umjetničkih suradnji, koji će na ovogodišnjoj izložbi, iz cjelokupne natječajne selekcije, izlagati.