Restauracija Spomenika palim vojnicima 78. Šokčevićeve pukovnije

Na inicijativu ravnatelja Muzeja likovnih umjetnosti, a u suradnji Muzeja, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, u Parku kralja Držislava u Osijeku napravljena demontaža Spomenika palim vojnicima 78. Šokčevićeve pukovnije, u svrhu restauracije. Spomenik će biti prevezen u Zagreb u Ljevaonicu pri Umjetničkoj akademiji u Zagrebu, gdje će biti obavljen proces restauracije i konzervacije. Na spomeniku će biti učinjeno nekoliko restauratorskih zahvata u skladu s konzervatorsko-restauratorskom strukom.

Ovaj spomenik djelo je jednog od naših najpoznatijih kipara hrvatske moderne Roberta Frangeša Mihanovića, tada još neafirmiranog kipara koji je studirao u Beču i Parizu. Sam spomenik podignut je na inicijativu preživjelih pripadnika 78. Šokčevićeve pukovnije, u čast brojnim poginulim suborcima u Austrijsko-pruskom ratu. Kada je kip otkriven 1898., dobio je niz pohvala, a danas se smatra jednim od najznačajnijih javnih spomenika hrvatske moderne i prvom impresionističkom skulpturom u hrvatskoj umjetnosti. Spomenik je izliven u svijetloj nepatiniranoj bronci, a postavljen je na visoko kameno postolje. Skulptura je oblikovana u dinamičnoj kompoziciji koja prikazuje trenutak ranjavanja vojnika. Na skulpturi se isprepliću elementi secesije, simbolizma i impresionizma.

Radovi će trajati do 30. studenog kad se spomenik i vraća u Osijek. Zamišljeno je da se spomenik vrati na svoju originalnu poziciju, Perivoj kralja Tomislava.