21. Baranjski bećarac

21. kulturno-turistička manifestacija Baranjski bećarac, koji je, uz pomoć suradnika, još 1987. godine inicirala i osmislila Janja Čeliković, proteklog je vikenda održan u Duboševici. “Ova je manifestacija iznimno važna za cijelu općinu Draž. Svake je godine drugo selo domaćin. Svako od njih na neki se način natječe koje će biti uspješniji organizator.” kaže Eva Balatinac, predsjednica udruge Baranjski bećarac.

I ove godine održana je promocija zbirke pripovjetki i poezije Šokačka rič na šokačkom govoru. U stvaranje zbirke, kaže Balatinac, iz godine u godinu uključuje se sve više autora, a ona postaje i sve popularnije štivo među čitateljima. Zanimljivo je bilo i na izložbi starih kolača te onoj nazvanoj Iz šublika naših baka. 20-ak duboševačkih žena pregršt starih, već pomalo zaboravljenih kolača, ali i onih koji još uvijek imaju mjesta na trpezama. Klara Perić, članica Udruge žena iz Duboševice, posebno je izdvojila mo’ačku gibanicu, kolač za koji tvrdi da ga nije baš jednostavno napraviti.

{galerija}Draz/Becarac15{/galerija}

Kao i uvijek, posebnu je pozornost, osim Šokačkog vašara, privukla i bogata ponuda kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Tijekom dvodnevne manifestacije nastupili su mladi folkloraši iz OŠ Draž te pomladci KUD-ova iz Duboševice, Baranjskog Petrovog Sela i Brckovljana. Stariji fokloraši iz raznih dijelova Hrvatske, Vojvodine, BiH te Hrvatskog doma Vels nastupili su drugog dana Bećarca.

Organizirana je i revija narodnih nošnji, koju su pratili MPS Sinovi atara, Hrvatski dom Linz i TS Rampaš, a za zabavu u večernjim satima pobrinuli su se Šokačka grana, Sokoli, Baranjski sokak i Džentlmeni.

Iznenađenje subotnje večeri bio je nastup plesačice sambe iz Brazila. Velikim odazivom gostiju i dobrom organizacijom zadovoljstvo nisu skrivali Eva Balatinac i Saša Ivičin, predsjednik MO Duboševica.

Baranjski bećarac i njegovo geslo ‘‘U Baranji običaji stari, čuvaju i’ baranjski bećari” iduće se godine seli u Topolje, potom u Gajić…